Hogyan lehet tizedes törtet tizedes törttel osztani?
Valaki segítsen! Érten az összeadást, a szorzást, még a kivonánst. De át osztást azt sehogy sem értem.... Kérlek valami segítsen!
Pl.: 6,8 : 3,4
A válaszokat előre is köszönöm!
Legegyszerűbb, ha az osztandót és az osztót is bővíted annyival, hogy egész szám legyen.
Jelen esetben mindkettőt bővíted 10-zel és így 68:34 lesz, amit már simán meg tudsz oldani.
Törtet törttel úgy osztunk, hogy az osztó reciprokával (fordítottjával) szorzunk :)
8 4 32
-* - = - és,ha ezt egyszerűsíteni akarod(:8)=9
6 3 18 -
4
cicuska77!
Te hülyeséget írtál, mert a 6,8 és a 3,4 is tizedestört, nem pedig 6/8 és 3/4.
Ha reciprokkal szorzunk, akkor ebben az esetben ez 6,8*(10/34)=2 lesz. És eleve csak az osztónak kell a reciprokát venni, az osztandónak nem.
Szóval teljes baromság, amit írtál.
Cicuska, te nagyon el vagy tájolva...
Egyrészt, CSAK az osztó tört (tehát ami az osztásjel után áll) reciprokát vesszük, nem mindkettőnek, másrészt, 6,8 reciproka nem 8,6 , ahogyan 3,4-nek sem 4,3...
Az első válaszoló mondta jól; tudjuk, hogy osztásnál, ha minden tagot megszorzunk egy 0-tűl különböző számmal, akkor az osztás végeredménye nem változik. Ezért tehetjük meg, hogy az osztandót és az osztót is szorozzuk 10-zel, így 68:34-et kapjuk, ezt pedig már el tudjuk végezni:
68':34=2
.0
Tehát pontosan 2-szer van meg benne.
Ellenőrzés: ezt viszont megtehetjük az eredeti osztáson is; 3,4*2=6,8 , tehát jól számoltunk.
ÚRISTEN!!!!
NEM JÁRTÁL MATEK ÓRÁRA?????
NEM HALLOTTAD MÉG,HOGY TÖRTET TÖRTEL ÚGY OSZTUNK,HOGY A RECIPROKÁVAL SZORZUNK!!!
cicuska77!
Valóban törttel való osztásnál a reciprokkal kell szorozni, DE!!!!
egyrészt csak az osztónak kell venni a reciprokát, az osztandó marad.
A 3,4-nek (ejtsd három egész négy tized) nem 4,3 a reciproka, hanem 1/3,4 vagyis 10/34=5/17
Az "alaptézis" jó, de teljesen rosszul csináltad.
Hidd el, hogy hülyeséget írtál.
Akkor nem értettem a kérdését!
Úgy értettem,hogy 6/8 : 3/4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!