Valaki segítene ezekben az exponenciális egyenletekben?
3^x + 3^y-0.5 = 4
(2x-y)^2 = 9/4
x^y^2-2y-35 = 1
2x+y=4
2^2x-2y + 2^x-y = 2
2^2x+1 + (0.5)^2y-1 = 5
2.
3^x + 3^(y - 1/2) = 4
(2x - y)^2 = 9/4
A másodiknál vonjunk gyököt:
2x - y = 3/2 VAGY 2x - y = -3/2
y = 2x - 3/2 VAGY y = 2x + 3/2
Ezeket helyettesítük be az elsőbe:
(a) y = 2x - 3/2
3^x + 3^(2x - 3/2 - 1/2) = 4
3^x + 3^(2x - 2) = 4
3^x + 3^2x * 3^(-2) = 4
3^x + (3^x)^2 * 1/9 = 4
Legyen a := 3^x
a + 1/9 * a^2 = 4
a^2 + 9a - 36 = 0
a1 = 3
a2 = -12
a1 = 3^x = 3
x1 = 1, mert a 3^x függvény szigorúan monoton növő.
y1 = 2x1 - 3/2 = 1/2
a2 = 3^x = -12
Ennek nincs megoldása, mert 3^x > 0 minden x-re.
(b) y = 2x + 3/2
3^x + 3^(2x + 3/2 - 1/2) = 4
3^x + 3^(2x + 1) = 4
3^x + 3^2x * 3 = 4
3^x + (3^x)^2 * 3 = 4
Legyen b := 3^x
b + 3*b^2 = 4
3b^2 + b - 4 = 0
b1 = 3
b2 = -4
b1 = 3^x = 3
x2 = 1, mert a 3^x függvény szigorúan monoton növő.
y2 = 2x2 + 3/2 = 7/2
b2 = 3^x = -4
Ennek nincs megoldása, mert 3^x > 0 minden x-re.
Tehát két megoldás van:
(1; 1/2)
(1; 7/2)
Amiket még ellenőrizni kell!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!