Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Van egy lapunk, amire húzunk...

Coach01 kérdése:

Van egy lapunk, amire húzunk 2 egyenest. Ezek metszik egymást, de a metszéspontjuk a lapon kívülre esik. Szerkesszük meg a 2 egyenes által bezárt szög szögfelezőjét, úgy, hogy nem tehetünk köré másik lapot, hogy megtudjuk szerkeszteni a metszést?

Figyelt kérdés
Tudom, ezt nehéz elmagyarázni, mert látni sokkal jobb, de remélem lesz ember, aki képes megoldani. Rajtam kifogott.

2015. máj. 27. 16:59
1 2 3
 21/21 vurugya béla ***** válasza:

Mit szenvedtek...

Eltolom az egyik egyenest, hogy metssze a másikat. Az így keletkezett szög f' felezőjét tekintem. (Ez párhuzamos a tényleges f szögfelezővel.) Erre az f'-re úgy állítok egy m merőlegest, hogy mindkét eredeti egyenest metssze. Az m egyenes az eredeti egyenesekkel egyenlő szárú háromszöget ad, tehát az m eredeti két egyenes közé eső szakaszának felezőmerőlegese a keresett szögfelező.

(Nem mindig létezik ilyen m egyenes, ami mindkettő eredetit metszi.. akkor mégiscsak az a jó megoldás, hogy mindkét egyenest ugyanakkora x távolsággal kell eltolni - ez mindig megoldható, és az eltoltak szögfelezője lesz a megoldás.)

2015. júl. 27. 23:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!