Egy kör egyenlete x^2+y^2=4 és egy x+2y=c egyenletű egyenes érinti a kört, határozzuk meg az egyenes és a koordináta tengelyek által bezárt háromszög területét! Mi a megoldás?
Koordinátageometria.. nem nagyon szeretem :D
Ha jól gondoltad, akkor nem fecsérelném az időt azzal, hogy leírom a saját (talán túlkomplikált) levezetésemet, az egyenes egyenletére x+2y=8/gyök(5) jött ki, a területre 16/5 négyzetegység. (Elég kerek értékek jöttek ki a vége felé, így szerintem jók, de fejben számoltam az egészet, szóval nem mennék 100%-ra)
Alapvetően azt csináltam, hogy megállapítottam, hogy a felírt kör az origóból eredő 2 sugarú kör, az egyenesben pedig túl sok ismeretlen van, hogy első körben pontosan megállapíthassuk, de a meredeksége -1/2. Így van egy meredekségünk, és tudjuk, hogy az egyenes érinti a kört valahol, ha pedig érinti, akkor a kör érintőpontba húzott sugara merőleges lesz az egyenesre. Mivel az origó a kör középpontja így egy egyszerű, 2 egység hosszú normálvektort kell húzni az egyenesre. Mivel az egyenes meredeksége -1/2, a vektor meredeksége 2 lesz.
Tehát a=(2x,x) vektor, aminek |a|=2, tehát
gyök( (2x)^2+x^2)=2
gyök(5*x^2)=2
gyök(5)*x=2
x=2/gyök(5)
Így a vektor a=(4/gyök(5),2/gyök(5))
Ez az érintőpontot határozza meg, tehát az x=4/gyök(5) y=2/gyök(5) pont rajta van az egyenesen.
Így az x+2y=c egyenletbe ezt behelyettesítve:
4/gyök(5)+ 2*2/gyök(5)=c
8/gyök(5)=c
Megvan már c értéke. az egyenletünk tehát x+2y=8/gyök(5).
Most meg kéne határozni a tengelyekkel alkotott háromszög területét. Ez ugyebár egy derékszögű háromszög lesz, aminek területét könnyű kiszámolni, (a*b)/2, ahol a és b a befogók. Tehát kellenek a befogók értékei. Ezt egyszerű, csak meg kell határozni, hogy hol metszi az adott tengelyeket, tehát x=0 illetve y=0 eseteket kell megnézni:
x=0:
0+2y=8/gyök(5)
y=4/gyök(5)
y=0:
x+2*0=8/gyök(5)
x=8/gyök(5)
Legyenek akkor a befogók a és b, a=8/gyök(5), és b=4/gyök(5).
(a*b)/2=( 4/gyök(5) * 8/gyök(5) )/2= (32/5)/2= 16/5.
És lám, megvan a terület. Úgy tűnik jól számoltam :)
Ha van egyszerűbb megoldás, bocsi, nekem ez jutott eszembe, mint mondtam,a koordináta geometria nem a kedvenceim egyike.
Oh, shit, csináltam egy hibát.
A normálvektor nem (2x,x) hanem (x,2x), hiszen akkor 2 a meredeksége. x értéke ettől nem változik, viszont az egyenletbe visszahelyettesítve már 2/gyök(5)+2* 4/gyök(5)=c lesz, így c= 10/gyök(5)
Így a x=0 és y=0 helyeken y=5/gyök(5) és x=10/gyök(5) jön ki, ergo a terület (5/gyök(5)*10/gyök(5))/2=(50/5)/2= 5 lesz. Elvileg.
Geogebrát valamiért nem nagyon szeretem. Hasznos, hogy vizuális felület társítható a megoldáshoz, de mégis... :D
#2 válaszoló vagyok.
A linkelt dinamikus ábrán látszik, hogy két megoldás van:
+gyök(20)=+2*gyök(2) és
-gyök(20)=-2*gyök(2)
Bocs ! Elírtam:
+gyök(20)=+2*gyök(5) vagy
-gyök(20)=+2*gyök(5).
A feladat
x² + y² = 4 - kört érintő
x + 2y = c - egyenes által
T = ? - a tengelymetszetek által meghatározott terület
Az egyenes egyenletéből a tengelymetszetek
Az x tengelyen
y = 0
így
a = c
Az y tengelyen
x = 0
így
b = c/2
A kérdéses terület egy derékszögű háromszög területe:
T = a*b/2
T = c*(c/2)/2
T = c²/4
A 'c' meghatározásához van egy derékszögű háromszögünk, a befogóinak aránya 1:2, az átfogóhoz tartozó magasság 2.
A dhsz átfogóhoz tartozó magassága:
m = a*b/c
A két befogó ismeretében számítható az átfogó és aztán a lehet behelyettesíteni.
Az átfogó lesz
m² = c² + (c/2)²
m = (c√5)/2
Behelyettesítés, egyszerűsítés után
m = c/√5
De ez a magasság azonos a kör sugarával, tehát
2 = c/√5
ill
c = 2√5
Ezzel a keresett terület
T = c²/4
T = (2√5)²/4 = 20/4
T = 5
====
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!