Van egy lapunk, amire húzunk 2 egyenest. Ezek metszik
egymást, de a metszéspontjuk a lapon kívülre esik.
Szerkesszük meg a 2 egyenes által bezárt szög
szögfelezőjét, úgy, hogy nem tehetünk köré másik
lapot, hogy megtudjuk szerkeszteni a metszést?
Figyelt kérdés
Tudom, ezt nehéz elmagyarázni, mert látni sokkal jobb, de remélem lesz ember, aki képes megoldani. Rajtam kifogott.
Ez a szerkesztés persze nem jó, de jó kiindulási alap. Egyszerűen egy merőleges segítségével el kell tolni az egyik szögszárat a merőleges szemközti metszéspontjába és ott megszerkeszteni a szögfelelzőt, majd ezt visszatolni az előbbi merőleges szakasz hosszával.
2015. jún. 1. 11:27
14/21 anonim válasza:
Fenét, nekem volt igazam, szóval... jaj ez milyen zavaros volt pedig...!
Tehát tükrözzük AB-t AC felezőpontjára, a keletkező CB és CD szögfelezője párhuzamos az eredeti szögfelezővel, tükrözzük vissza, ez is párhuzamos az eredeti szögfelezővel, na most húzzunk egy merőlegest mindkettőre annak a felezőpontján átmegy az eredeti szögfelező... kb. ennyi plusz mindaz ami megkavart hogy a B tükörképe nem fog ráesni a papírra de ez megkerülhető. Na, mivel rajzoljátok ezeket, srácok? Lerajzolom szívesen.
1. Szerkesztünk mindkét egyenestől "a" és "b" távolságra két-két párhuzamost.
2. Ahol az azonos távolságra lévő párhuzamosok metszik egymást, ott lesz az"A" és a "B" pont, amelyek valóban egyenlő távolságra vannak az eredeti egyenesektől.
3. Az "A" és a "B" pontokat összekötve megkapjuk a szögfelezőt.
2015. jún. 1. 12:31
16/21 anonim válasza:
Egy is elég. Tehát a távolságra húzzunk párhuzamos egyeneseket de úgy hogy a papíron metszék egymást (ezt vajon mindig megtehetjük?) és ott szerkesszünk szögfelezőt, ez az eredeti szögfelező.
2015. jún. 1. 13:02
17/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Az a baj, hogy már beadtam a feladatot és az 1. válaszoló módszerét alkalmaztam. Most meg már nem lehet sajnos beadni másokat, de elolvastam minden választ és okultam belőle. Köszönöm szépen mindenkinek!
2015. jún. 1. 16:35
18/21 Shai-Hulud válasza:
Nos akkor még inkább bocsánatot kérek tőled, mert ezek szerint még kárt is okoztam a felületességemmel.
Nekem is jó tanulság, hogy a jövőben jobban gondoljam meg a válaszaimat.
(első voltam)
2015. jún. 1. 17:11
19/21 anonim válasza:
Aludtam rá egyet: AB felezőpontját kössük össze C-vel és D-vel. CD felezőpontját kössük össze A-val és B-vel. Ceva tételéből következik hogy a megfelelő metszéspontokat összekötő egyenes a szögfelező. Szerintem ezt keresték.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!