Egy kosárból kivettünk 3 db almát, azután a maradék harmad részét, majd ismét 3-mat . És ekkor az almáknak már csak a fele volt meg . Megoldás?
Hogy hogy hogy?
"3+((x-3)/3)+3=x/2"
Ezt kell rendezni.. (megoldani)
Bonyolult?? Szólj,le is írom. (Mert persze én megcsináltam)
Ezt fejben oldottam meg, a következőképp. Tegyük fel, hogy van 15 harmadolandó alma (ez olyan szépen hangzik), ebből 5 elvéve (3*5=15) marad 10, ebből 3-at elvéve marad 7, hetet kétszer összesen 14 alma. Ez nem lesz jó. Tehát legalább kétszer ennyinek kell lennie. Az kb. 30, tehát tegyük fel, fel van 30 almám. Ezen elvégzem a műveletsort, gyorsan fejben. 30 -3 =27, a harmadot így kapom meg 27/3=9, tehát a sokból elveszem a harmadot 27 -9=18, ebből elveszek hármat, 18-3=15, ezt most megduplázom és harminc kell legyen. 15*2=30 Talál, tehát két tippből megvan.
Most már csak képletet kell írni.
Amint azt fentebb írták: 3+((x-3)/3)+3=x/2
Magyarázat:
A képlet fordítva írja le, tehát visszafejtjük a szöveges leírás szerint. Kiindulásként: az almáknak fele van meg (x/2), tehát ehhez adjunk 3-at és még adjuk a többi harmadát, de x-ből már hármat elvettünk, tehát (x-3)/3, most még adjunk hármat. Ennyi.
és ha nem pofátlanság akkor még 1 amit nem értek : :)
egy suliba összesen 1398 diák . minden évfolyamon 5 el kevesebben vannak mint az 1 el alacsonyabb évfolyamon . így a legkevesebben a 12. esek vannak. és az kéne hogy mennyien járnak az egyes osztályokba . (sok mindent kipróbáltam de egész eredmény soha nem jött ki csak tizedes tört
Ezt biztos nem így kell csinálni, mert ez rabszolgamunka, de így kiszámolható.. (sorozatokkal kéne).
X+(x+5)+(x+10)+(x+15)...... =1389 (nem látom már)
12. 11. 10. 9. ... egészen 1.-ig
És megoldani, nem nagy ügy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!