Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy jó matekos, segítene...

Egy jó matekos, segítene nekem? (Törtes másodfokú egyenlet és írracionális egyenlet)

Figyelt kérdés

Holnap nagydogát írunk, és ezt a kettőt nem igazán értem.

Itt van két kidolgozott feladat:

1. [link] (Törtes másodfokú)

2. [link] (Írracionális)

A törtesben csak azt a részt nem értem, amit bekarikáztam, hogy mi határozza meg a számegyenesnél a +-t, és a --t..

Az írracionálisnál pedig teljes sötétség van, a megoldóképletet kivéve semmi nem világos.

Lenne olyan kedves valaki, hogy el tudja nekem magyarázni ezeket? :) Előre is köszönöm! /Remélem ki tudjátok olvasni a számokat, meg az írásom.../

2014. jan. 12. 08:22
 1/5 A kérdező kommentje:

Hoppá, elnézést, nagyon benéztem.. :D

A törtes dolog az nem egyenlet, hanem egyenlőtlenség!!!

2014. jan. 12. 08:23
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha fölrajzolsz egy parabolát aminek az x^2 tagja pozitív

"felfelé" áll, akkor látod hogy a két gyök között lesz mindig negativ a gyökökön kivűl pedig pozitiv.

A tábláza meg azért kell mert meg kell vizsgálni azt a lehetőséget hogy egy tört mikor nagyobb nullánál.

Egy tört akkor nagyobb nullánál ha a számláló és nevező azonos előjelü pl pozitiv/pozitv=pozitiv negativ/negatív=pozitiv. Tehát olyan intervallumokat kell keresni ahol a számláló és a nevező egyszerre pozitiv vagy negatív.

Ja és kikötést kell tenni ugyanis a nevező nem lehet nulla

2014. jan. 12. 08:33
 3/5 anonim ***** válasza:

A második feladat: mint láthatod van egy negyediken tagod és egy négyzeten tagod, és a konstans, ezzel nem tudsz mit kezdeni, ezért felvettétek, hogy: y=x^2 és így átírtátok az eredeti egyenletet úgy, hogy a negyedikenes tagból lett az y^2 a négyzetes tagból meg ugye a sima y lett, a többi maradt... na ezt megoldod és kijön két y. és itt jön a két eset, hogy megvizsgálod ha az y=1, akkor y=x^2 képletből mi jön ki az x-re, majd ugyanezt az másik y-nal, és azok a végeredmények...

remélem érthetően sikerült leírnom... :)

2014. jan. 12. 09:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Ezt is megnézheted, hátha segít megérteni:

http://www.youtube.com/watch?v=3aMknufVzmw

2014. jan. 12. 10:12
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, az írracionálisat már kapizsgálom.. :)

A számegyenes még most sem tiszta teljesen..

Akkor az x-es tényező előjele határozza meg a számegyenesben az előjelet?

Vagy az x^2 előjele? o.O

2014. jan. 12. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!