Nem éretm a 7. -es matekot?
Tehát a hatványok szorzását tanuljátok vagy külön-külön a hatványozást és a szorzást? Mert te az utóbbit írtad. A szorzásról nem nagyon tudok mit mondani, de ha nem érted, megpróbálom elmagyarázni, ha akarod. Csak szólj. A hatványozás meg nagyon egyszerű. Pl. 4^2 (négy a másodikon, a gépen sajnos csak így tudom jelölni) az 4*4=16 vagy 6^2=6*6=36 vagy 2^5=2*2*2*2*2=32 Tehát a lenti számot, az alapot annyiszor szorzod meg önmagával, ahányas szám szerepel fent, tehát amennyi a kitevő. 5^3=5*5*5=125
A hatványokat pedig úgy szorozzuk egymással (ha ez volt a kérdésed), hogy:
- ha egyforma az alap, de eltérő a kitevő, akkor az egyenlőségjel után leírjuk az alapot és a kitevőket összeadjuk, ez lesz az alap kitevője. Pl.: 4^2 * 4^3 = 4^5
- ha egyforma a kitevő, de eltérő az alap, akkor a két alapot összeszorozzuk, ezt leírjuk az egyenlőségjel után, majd föléírjuk a kitevőt. Pl.: 4^2 * 2^2 = 8^2
De pontosan én sem értem, hogy mit nem értesz. Szóval írj egy konkrét feladatot vagy magyarázd el, mi az, ami nehézséget okoz, és akkor tudunk segíteni.
Bocs, nem láttam, amit írtál, mert pont egyszerre küldtük el. Azonos alapú hatványok szorzása.. Leírtam az előbb: ha egyforma az alap, de eltérő a kitevő, akkor az egyenlőségjel után leírjuk az alapot és a kitevőket összeadjuk, ez lesz az alap kitevője. Pl.: 4^2 * 4^3 = 4^5 Tehát az egyiknél 2 a kitevő, a másiknál 3, ezeket összeadod: 2+3=5 és mivel az alap mindkét esetben 4, ezért leírod a 4-et, a kitevő pedig ugye az 5 lesz. 4^5
Érted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!