Valaki segítene? (matek)

Figyelt kérdés

Adott 10 mérkőzés. 1 tippmix szelvényen 3 meccset rakunk. Hány szelvényt kell ahhoz megrakni, hogy a 10 meccs bármelyikéből is ha csak 3 bejön akkor már legyen egy nyertes szelvény?

És milyen rendszer alapján kellene kitölteni a szelvényeket?

Én próbáltam ezt a módszert de sehogy se jó:

(számok a mérkőzéseket jelölik)

1-2-3

4-5-6

7-8-9

10-1-2

3-4-5

... az a probléma, hogy egy idő a már ismétlődnek a sorok

2013. jún. 6. 19:27
 1/3 A kérdező kommentje:
*idő után már ismétlődnek
2013. jún. 6. 19:29
 2/3 anonim ***** válasza:

Mert nem csak egymás utáni mérkőzéseket rakhatsz egy szelvényre, és nem veszed figyelembe például az 1-5-8 szelvényt.

Egy szelvényen 3 meccset teszel meg, amiket véletlenszerűen választasz ki 10 mérkőzés közül. Ezt a kombinatorika segétségével lehet kiszámolni: összesen 10 alatt a 3, vagyis 120 féleképpen választhatunk ki 3 meccset egy szelvényre. De ha belevesszük, hogy egy mérkőzés 3 féle kimenetelű lehet, így összesen 1000 lehetőségből kell kiválasztanunk 3-at, ami pedig 166167000 képpen tehetünk meg. Tehát eléggé sanszos, hogy nem éri meg. :-))

2013. jún. 6. 19:33
 3/3 A kérdező kommentje:

Nekem is 120 szelvény jött ki. Még pedig úgy, hogy 10*9*8=720 és ezt osztani kell 1*2*3=6 és az 120.

Akkor az biztos, hogy 120 szelvény?

Minden meccsnél csak egy kimenetelt raknék meg. Szóval ha mind a 10 meccs Hazai akkor nem kell további szelvényekkel számolni.

Még a kitöltési kulcsot kellene valahogy kitalálni.

Igen tudom, hogy bejöhet a 1-6-9. meccs.... amit a kérdésben írtam az csak egy példa volt... pont azt akarom megtudni, hogy milyen módszer alapján kellene kitölteni a 120 szelvényt...

2013. jún. 6. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!