Határérték-számítás: kérdés a határérték bizonyításról?
Üdv! A kérdésem és annak levezetése itt van képen, matematikai szimbólumokkal:
Nagyon megköszönném. Üdv
Levezetem:
lim 1/n = 0
n→∞
|1/n| < ε
Mivel n pozitív, elhagyhatjuk az abszolút értéket:
1/n < ε
szorozzunk be n-nel (pozitív, marad az egyenlőtlenség iránya):
1 < ε·n
Osszunk ε-nal (pozitív, marad az egyenlőtlenség iránya):
1/ε < n
Kész.
Ez azt jelenti szavakkal, hogy megtaláltuk azt az ε-tól függő N számot, aminél nagyobb elemei a sorozatnak tényleg a nullának az ε sugarú környezetén belül vannak. Ez a küszöb: N = 1/ε. Szóval n>N esetén lesz |1/n|<ε.
Oké a küszöbindex megkeresésével nincs gondom mert az az én levezetésemből is megállapítható, engem az érdekelne hogy az abszolútértékes egyenletet ha levezetem miért az a megoldás-intervallum jön ki.
Azért köszönöm a választ, üdv
Mivel az n most mindig pozitív, ezért nem kell a jobb oldali levezetés. Ha viszont általánosabban gondolkodsz és ragaszkodsz hozzá, akkor a nyílakra oda kell azt is írni, hogy "n>0 esetén" illetve "n<0 esetén", és komolyan is kell venni az előjeleket. Ezért a végén azt kapod, hogy 1/ε-nál nagyobb pozitív n-ek, és -1/ε-nál kisebb negatív n-ek a megoldás. Ez pedig nem egy összefüggő intervallum a számegyenesen, nem írhatod fel egy közös relációba, csak két reláció uniójaként:
n > 1/ε ∪ n < -1/ε
Ahaaaaaaaaaaaaa, már csak egyetlen egy kérdés. Ez miért nem írható fel közös relációba?
Nagyon köszönöm a válaszod, üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!