1/6 anonim válasza:
A típusok 2×2-es, a determinánsuk a kérdés…
Amúgy
det(AB) = 10
det(-2A) = 8
det(A^T) = 2
det(B^-1)= 1/5
det(B^4) = 625
a helyes válaszok, ha nem számoltam el.
2/6 A kérdező kommentje:
köszi, az eredmények jók, de nem értem hogy miért 8, és másik miért 1/5 :(
2013. márc. 4. 23:11
3/6 anonim válasza:
1. det(-2A)=8 --> ez azért van így, mert:
- egyrészt ha egy mátrixot szorzol meg egy adott valós konstanssal, akkor a mátrix minden elemét meg kell szorozni ezzel a számmal
- másrészt ha egy determináns egyik sorát szorzod egy valós konstanssal, akkor a determináns értéke is ugyanennyiszeresére változik
- e kettő együttes hatása: a A mátrix mérete 2x2, det A=2; egyik sorát szorozva -2-vel determináns 2*(-2)=-4, másik sorát is szorozva (-4)*(-2)=8 lesz.
4/6 anonim válasza:
2. Ez meg azért lesz 1/5, merthogy definícióü szerint, amennyiben létezik B^-1, akkor B*B^-1=B^-1*B=E, itt E az egységmátrixot jelenti, melynek determinánsa nyilvánvalóan éppen 1. Mivel det B=5, innen det B^-1=1/5 következik :D
5/6 anonim válasza:
Annyit tennék hozzá még, hogy itt alkalmaztam a másik kérdésben már előforduló összefüggést, mégpedig azt, hogy det A*det B=det (A*B).
6/6 A kérdező kommentje:
köszi
2013. márc. 5. 16:36
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!