Hogyan kell kiszámolni a következő mátrix sajátértékét és sajátvektorát?
Figyelt kérdés
12
24
A sajátértéket még ki tudom számolni valójában, de a sajátvektort nem egészen értem, illetve leginkább nem vagyok biztos a dolgomban. Úgy kell, hogy az egységmátrixot megszorzom a sajátértékkel, majd azt kivonom az eredeti mátrixból, de utána milyen lépés következik?
2012. dec. 30. 17:06
1/5 anonim válasza:
Ha megvannak a sé-kek, akkor egyszerűen helyettesítsd vissza a definíciós egyenletbe. Av = lv elvileg csak a v az ismeretlen.
2/5 A kérdező kommentje:
Akkor egyszerűen csak a főátlóból ki kell vonni a sajátértékeket, és mondjuk 0-ra rendezve gauss eliminációval megoldani az egyenletet?
2012. dec. 30. 19:26
3/5 anonim válasza:
pl az egy megoldás, de a példádnál teljesen fölösleges ge
4/5 vurugya béla válasza:
A két sajátérték 0 és 5, meg kell oldani az Av=5v és az Av=0v egyenletet.
A v vektort ilyen formában írd fel:
x
y
és elvégezve először y=2x jön ki, azaz az 5 sajátértékhez tartozó sajátvektorok:
x
2x
alakúak, a második felírásból -0,5x=y jön ki, azaz a 0 sajátértékhez tartozó sajátvektorok
x
-0,5x
alakúak.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Így már érthető azt hiszem.
2012. dec. 31. 14:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!