Két kombinatorika feladat (? )
1.
Az 52 lapos francia kártyában 4 féle szín van, színenként 13-13 figurával. Hányféleképp keverhető meg a kártya ha nem különböztetjük meg a színeket?
2.
3 szabályos dobókockával hányféleképp tudunk 12-t dobni?
Megoldaná valaki, kifejtéssel együtt? A feladatlapomon ez a két feladat maradt a 10-ből, ami nem sikerült.
1. ha a színek nem számítanak, csak a figurák, azaz 4 azonosnak vehető ász van, 4 azonosnak vehető kettes van, 4 azonosnak vehető hármas van, stb., akkor ezek lehetséges sorrendjei olyan ismétléses permutációkat adnak, melynél az összes elem száma 52, és 4-4-4-... azonos elem van.
Tehát Pism=52!/(4!*4!*4!*...)=52!/(4!^13)
2.
Feltételezem, hogy a dobások ÖSSZEGE kell 12 legyen. A feladat nem tér ki arra, hogy meg kell-e különböztetni a kockákat, itt mindkét lehetőségre megoldást írok.
Növekvő sorrendbe rakom a három dobást, s mint 3-jegyű számokat növekvő rendben írom le őket. Mindegyik mellé kettősponttal utánaírom, hányféle lehetőséget kaphatunk belőlük a számjegyek cserélgetésével.
156 : 6 -féle sorrend
246 : 6 -féle sorrend
255 : 3 -féle sorrend
336 : 3 -féle sorrend
345 : 6 -féle sorrend
444 : 1 -féle sorrend
Tehát 25 megfelelő eset van, ha megkülönböztetjük a kockákat.
Ha a kockákat nem különböztetjük meg, akkor minden fentebbi sor csak egy esetet ad, azaz 6 eset van.
Aham... az első feladatnál így én is kiszámoltam, csak olyan nagyon nagy számot kaptam, hogy a számológép se tudja kiírni... ezért volt gyanús, hogy gond lehet... De akkor gondolom elég, ha leírom megoldásnak a '52!/(4!^13)'-at.
A másodiknál én úgy számoltam, hogy a kockákat nem különböztetjük meg és így kijött a 6 megoldás, csak én se tudtam, hogy megkülönböztetjük-e öket vagy nem, ezért is kérdeztem rá itt.. Bár ez tényleg nem derül ki a kérdésleírásból. Szerintem jobb lesz, ha mindkét verziót leírom.
Köszi a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!