Nem értem a feladatot help!?
pl.: I walked last night in the Cinema.
A többit oldd meg ez alapján, tök könnyű.
Sting was walking on the street while he was singing.
Leonardo was painting Mona Lisa for a long time.
Mary was talking to somebody in her school, who she didn't know.
Birds were flying above the sea.
Yesterday I was wearing a lot of colours.
I was writing, when someone distracted me.
My brother was running in an island at last weekend.
My little brother was building a lego-tower while he was singing.
Ne menjen a zöld, mert az első hülyeséget írt. A feladat folyamatos múltat kér, az előző pedig befejezett múltra írt példát...
I was walking on the street, when suddenly a wild dog appeared.
Sétáltam az utcán, mikor hirtelen egy vad kutya megjelent.
ez csak egyszerű múlt. neki folyamatos kell.
pl: I was walking in the street.
A 3. válaszoló teljesen jó válaszokat adott.
Nézd. Mitől lesz az igedidő folyamatos? Attól, hogy az Alanyt Létige követi, és az igét Inges alakba teszed!
I am doing something - éppen (ebben a pillanatban folyamatosan) csinálok valamit.
A múlt teljesen ugyan ez.
I was doing something - A múlt egy adott szakaszában (folyamatosan) csináltam valamit.
I was painting, when my dad came into the room.
Festettem, mikor apám belépett a szobába.
Ugye érezhető, melyik mondatrész lesz a folyamatos? A festettem, hiszem éppen festettem (folyamatosan), miközben apám belépett (hirtelen, pillanatnyi cselekedet, ezért sima múlt a második tagmondat). Egyébként a WHEN szó után mindig sima múlt lesz, így könnyű ilyen "vegyes" mondatokat fabrikálnod.
Ellenben, ha a WHILE (mialatt) szóval készítesz mondatot, abban az esetben a while-t követő tagmondat mindig folyamatos lesz. Hiszen a "mialatt" magyar szót is folyamatosságot sugall.
The birds were flying while i was staring them.
A madarak repültek, mialatt én néztem őket.
While I was learning a book, the phone rang.
Mialatt olvastam, a telefon megcsörrent.
Érezheted, hogy a telefon csörrenés is egy hirtelen hang, nem lehet folyamatos. Ellenben a while után csak folyamat állhat.
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!