Hogy lehet elemi módszerekkel megoldani? 8. -ot végeztem, egy versenyen találtam a feladatot, megoldást nem.
Egy szabályos háromoldalú gúla(V csúcsú, ABC alapú) apotémája 20*(3 a gyök alatt), és 60°-os szöget zár be az alappal.
a. Teljes felszín, térfogat=?(ezt még meg tudtam oldani, de ellenőrizném).
b. A VA élen felveszünk egy P pontot, úgy, hogy a PBC háromszög területe minimális legyen. Határozzuk meg a P pont helyzetét és ezt a bizonyos területet.
c. A gúlába félgömböt írunk, mely érinti a gúla minden oldallapját. Mekkora a félgömb felszíne?
d. Felvesszük a félgömb érintősíkját, párhuzamosan az alappal, és ezáltal lemetszünk egy csonkagúlát. Mennyi a csonkagúla és az eredeti gúla térfogatának aránya?(NEM a kis gúla és a nagy térfogata).
Szép feladat! :-)
Néhány célszerű rajz nagyon megkönnyíti a megoldást.
Valóban szükséges egy rajz, amin az elgondolásunkat tudjuk egyeztetni. Én elkészítettem egyet és ide töltöttem fel:
Ezt kellene először is egyeztetni, hogy eddig egyezik-e az eredményünk. Ha igen, innen folytatjuk!
Én küldtem a linket.
Bocsánat!! Sajnos ROSSZ a rajz!
A súlypont az oldalhoz közelebbi harmadolópont.
Ha kész leszek, küldöm a javított változatot.
Szerintem nem jó a rajz, így az eredményed sem.
Gondold át még egyszer.
Ez a javított változat:
Jól van, én is ennyit kaptam az a. -nál(második rajz). A b. -nél arra gondoltam, talán a VAF háromszög F pontból induló magasságának a talppontja lehetne ez a P pont, de ezzel nem tudtam mit kezdeni. Am még javasolnék egy megoldást a magasság és az alap kiszámítására, hosszabb, de én is megosztanám, amit tudok:
Egy 90-60-30 háromszögben a 30°-os szöggel szemben fekvő befogó fele az átfogónak. Innen V'F=10*(3 a gyök alatt), és Pitagorasz tételélvel VV'=30. Köszönöm, hogy mutattál egy másik megoldást is.
Az érintő merőleges az érintési pontba mutató sugárra. (az érintési pont általában nem a súlypont )
Megint csak egy képet tudok küldeni:
Ha valaki hibát talál ezekben, kérem szóljon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!