Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell megoldani ezt a...

Hogyan kell megoldani ezt a monotonitás vizsgálatos feladatot?

Figyelt kérdés
[link]
2012. szept. 1. 14:57
 1/5 anonim ***** válasza:
Igen egyszerű a megoldás. Csupán meg kell nézni például, hogy milyen előjele lesz az a_(n+1)-a_n különbségnek (ez az ún. különbségi sorozat előjelvizsgálata). Ha ez (n-től függetlenül, ahol neN, azaz természetes szám=pozitív egész) >0, akkor ezt azt jelenti, hogy a_(n+1)-a_n>0, azaz a_(n+1)>a_n, azaz ebben az esetben a sorozat szigorúan monoton növekedő (és fordítva).
2012. szept. 1. 15:58
 2/5 anonim ***** válasza:
Helyettesítesz az általános a_n kifejezésbe n helyére (n+1)-et, rendezed, és a fenti két törtet kivonod egymásból (közös nevező, rendezés). És ott már látható majd, hogy mi a helyzet.
2012. szept. 1. 16:00
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Ez eddig tiszta, de azt még mindig nem tudom, hogy a pirossal kiemelt rész hogyan jön ki, hogyan kapom meg az (n+1)-el való bővítés után. Ez egy kidolgozott példa, onnan tudom, hogy a piros rész a megoldás eleje, viszont nem értem, hogy azt honnan kapom meg, ebben kellene még a segítség. Az utána következő lépések már mennek.
2012. szept. 1. 17:57
 4/5 anonim ***** válasza:
Azt a 2*n*(n+1)-est nem tudom, hogy jött oda. De egyébként az EREDETI a_n képletébe (első sor) kell helyettesíteni n helyére n+1-et. Tehát a_(n+1)=2+2*(n+1)/7*(n+1)-3. Felbontva és rendezve a_(n+1)=4+2n/7n+4 adódik.
2012. szept. 1. 18:00
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget, így már minden világos.
2012. szept. 1. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!