Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek kérdések, a tételeimhez...

Matek kérdések, a tételeimhez kellene segitség?

Figyelt kérdés

Össze kell írni az első 10 matektételt.

Leírnék pár feladatot amit nem tudok, kérem aki tudjon segítsen abban amelyikben tud, nagyon fontos.

Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek.

A. (3x-4)a négyzeten - (6x-7)a négyzeten = 0

B. Egy csavar fejének keresztmetszete olyan szabályos hatszög, amelyben a szemközti oldalak távolsága 18mm. Mekkora a csavarfej keresztmetszetének területe?

C. Miért nem egyenlő egy négyzet két átlóvektora?

D. Egy 10cm sugarú körbe írt téglalap oldalainak aránya 3:4 mekkorák a téglalap oldalai?

E. Hány egyenest határoznak meg egy szabályos 17szög csúcspontjai?

F. Ismertessen 2módszert adatok, adathalmazok grafikus megjelenítésére.

G. Milyen kapcsolat van 2 pozitív szám számtani és mértani közepe között?

A válaszokat, megfejtéseket előre is nagyon szépen köszönöm kérem csak moderált válaszadók kommenteljenek.

2012. szept. 1. 18:07
1 2
 1/16 Tom Benko ***** válasza:

1; Bontsd fel, kapsz egy másodfokú egyenletet, megoldod.

2; Rajzold le! A területét egy síkidomnak darabolással szokás megadni.

3; Mi határoz meg egy vektort?

4; Megint rajz, meg koszinusz-tétel.

5; Hány pont határoz meg egy egyenest?

6; Egy számolótábla segít, Calc mondjuk, vagy Excel.

7; M\leq A.

2012. szept. 2. 09:43
 2/16 anonim ***** válasza:

A. Mindkét tagot négyzetre emeljük az (a-b)^2=aˇ2-2ab+b^2 összefüggés alapján:

9x^2-24x+16-36x^2+84x-49=0

-27x^2+60x-33=0 /:(-3)

9x^2-20x+11=0

A másodfokú egyenlet megoldóképletéből kijön, hogy x1=11/9 és x2=1

B. Érdemes két ábrát készíteni. Az elsőn kössük össze az átlókat, amik átmennek a hatszög középpontján. Így kapunk 6 egyenlő szárú háromszöget. Mivel tudjuk, hogy a hatszög közepén a háromszögek szögei 360°-ot határoznak meg, így egy háromszög szöge 60°-os. Mivel tudjuk, hogy ezek egyenlő szárú háromszögek, az alapon fekvő szögek ugyanakkorák, és összegük 120°, ezért az alapon fekvő szögek szintén 60°-osak, vagyis az egyenlő szárú háromszögek szabályos háromszögek is. Az ábrából így már kiolvasható, hogy a hatszög 1 szöge 120°-os.

A második ábrán kössünk össze 2 szemközti oldalt, hogy a szakasz merőleges legyen a két oldalra, majd az így kapott szakaszt toljuk el a csúcsokba. Így kaptunk egy egyenlő szárú háromszöget, amelynek alapja 18 mm, az ezzel szemközti szög 120°. Koszinusztétellel vagy a háromszög 2 derékszögre való feldarabolásával kijön, hogy a hatszög oldala 9/sin60°=9/[gyök(3)/2]=6*gyök3. Mivel tudjuk, hogy a hatszöget 6 szabályos háromszögre tudjuk feldarabolni, ezért egynek ki kell számolni a területét, majd megszorozni 6-tal. A szabályos háromszög területképlete: a^2*gyök(3)/4=108*gyök3/4=27*gyök3=46,7654mm^2.

C.Két vektor akkor egyenlő, ha hosszuk ér irányuk megegyezik. Mivel a két vektor ebben az esetben merőleges egymásra, ezért irányuk nem ugyanaz. A hosszuk egyenlő, gyök2.

D. A 10cm a téglalap átlója. Az oldalakat elnevezzük 3x-nek és 4x-nek, ekkor igaz az, hogy 3x/4x=3/4, x pozitív. Felírjuk a Pitagorasz-tételt:

(3x)^2+(4x)^2=100

9x^2+16x^2=100

25x^2=100

x^2=4

x=2

Visszaszorzással az egyik oldal 6, a másik 8 cm.

E. n pont esetén, ha a legfeljebb 2 pont esik egy egyenesre, akkor egy pontból n*(n-1) egyenes húzható. Mivel így minden egyenest 2-szer számoltunk , így ezt el kell osztani 2-vel: n(n-1)/2. 17 pont esetén 136 egyenes húzható.

F. Kördiagram, oszlopdiagram, grafikon, ...

G. A számtani közép mindig nagyobb vagy egyenlő, mint a mértani közép.

2012. szept. 2. 10:23
 3/16 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm !!!!
2012. szept. 2. 11:44
 4/16 anonim ***** válasza:
Csak kíváncsiságból, milyen tételekhez kellenek ezek? Elvégre matekból közép szinten nincs szóbeli, emelt szinthez ezek a feladatok pedig triviálisak.
2012. szept. 2. 11:49
 5/16 A kérdező kommentje:
Tévedés, abban az esetben van szóbeli ha az illető neméri el a megadott minimum pontszámot, de minimum 10et elér. Ebben az esetben szóbeli vizsga következik, ezért kérik a szóbeli tételeket is. Ezt azért kell előre kidolgozni hogy ebből pontról pontra áttudjuk nézni az elmúlt 4 éves anyagot.
2012. szept. 2. 11:57
 6/16 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom... Nálunk nem volt nyárra házi kidolgozni 4 év anyagát... Velünk a tanár újravett mindent 2. félévben, de persze minden tanár máshogy tanít :) Remélem, hogy azért neked nem lesz szükséged a szóbelire!
2012. szept. 2. 12:07
 7/16 Tom Benko ***** válasza:
@2:Ezt most miért kellett? Hagyd meg a felfedezés örömét!
2012. szept. 3. 07:25
 8/16 anonim ***** válasza:
Címszavakból nem fogja tudni megcsinálni, és a 4-eshez nem a kell a koszinusztétel :)
2012. szept. 3. 22:29
 9/16 Tom Benko ***** válasza:

Segítséget adtam, nem megoldottam helyette. Abból nem lehet tanulni, hogy leírom a teljes megoldási módszert.

Nálam kellett. Na puff, kétféleképpen lehet megoldani egy feladatot, ez szörnyû. Még a végén megtanul önállóan dönteni... :)

2012. szept. 4. 06:43
 10/16 A kérdező kommentje:
Nincs iagazd, attól függetlenül hogy megoldotta a feladatokat, sokat tnaultam belőle, láttam a menetét hogyan is kell megoldani az egyes feladatokat, igy nemlesz benne hibán, mikor irtam közben számoltam utána. Sokat segített, ráadásul suliban is hazsnát vettem az év eleji felmérésben. Hisz ha magam vezetem le és találom ki az vagy jó vagy nem... A megoldó segítségével elértem igy a dogát 78%-ot.... ha nemsegít egy kanyi feladatot nemtudok...
2012. szept. 5. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!