Mihez kezdjek a 60 fokos adattal? Részletek lent!
Szimmetrikus trapéz hegyesszögei 60 fokosak, szárai 12 cm-esek, kerülete 70 cm. Kérdés a, c, T.
Gimis 10-es matek könyvből van.
Szögfüggvény nem lehet, mert nem jutottunk odáig...
Odáig eljutottam, hogy T=23m. De m-et nem tudom kiszámolni, a magasság általi derékszögű háromszögből akartam, de kettő ismeretlen van.
Fontos nyári házi, segítsetek!
Csak felszínesen futottam át a válaszokat, de úgy tűnik, senki nem írta le a jó megoldást. Ha mégis, akkor elnézést a duplikációért.
"Mihez kezdjek a 60 fokos adattal?"
Rajzold le a szimmetrikus trapézt a sztenderd módon. Hosszabb alap: a; rövidebb alap: c. Ha ezzel megvagy, húzz a c oldal két végpontjából merőlegest az a oldalra. Most egy téglalapot és két háromszöget kell látnod. Eddig megvan?
Az a oldal három részre van osztva. A középső hossza: c, a két szélső egyforma hosszú, nevezzük őket x-nek (a=c+2x). Ha a két szélső háromszöget összetolod, egy szabályos háromszöget kapsz, amiből láthatod, hogy 2x=12. Eddig rendben?
Innen a feladat megoldása egyszerű, és nem az volt a kérdésed, hogy oldjuk meg helyetted. Remélem, innen magadtól is tudod kezelni.
Többieknek: a megoldásban, nem voltak szögfüggvények. Érdektelen kérdés, hogy kellett-e már tanulniuk. A kérdező anélkül kérte a megoldást, és nincs is szükség rájuk.
"nevezetes ez a háromszög, 1:2 a befogó illetve az átfogó aránya"
Pontosan! Viszont azt, hogy ebben a "nevezetes" háromszögben ilyen az oldalak aránya pont ezzel a módszerrel a legkönnyebb megmutatni (tükrözöd a háromszöget a hosszabb befogóra).
Mégtovább gondolva, ha majd tanulsz trigonometriát (vagy ha esetleg van róla halvány fogalmad): az, hogy
cos(60)=1/2
éppen ebből az összefüggésből következik, és véletlenül sem fordítva. Nem azért ilyen az oldalak aránya, mert cos(60)=1/2.
Nem vagyok én gyagya:)
Csomó példát kaptunk, mind meg is csináltam, csak ezzel akadtam el.
A 2. félévben alig volt óránk, mert a tanár veszélyeztetett terhes lett, hol helyettesített valaki, hol nem. Ezért nem jutottunk el a szinuszig. Utolsó előtti anyag a könyvben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!