Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a megoldásmenete az alábbi...

Mi a megoldásmenete az alábbi feladatnak?

Figyelt kérdés

Van egy háromszög melynek pontjai: A(0;0) B(10;2) C(2;2).

Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely párhuzamos az y tengellyel és felezi a háromszög területét. A háromszög területét már kiszámítottam (előzőleg kérdés volt), és 8 egység jött ki.

Írjon fel olyan másodfokú egyenletet, amelynek gyökei B koordinátái. Gondolom itt valamit a Viéte-formulával lehetne kezdeni, de nem jövök rá sehogy sem.

2012. aug. 3. 16:50
 1/7 A kérdező kommentje:
Azt sikerült geogebrával kiszenvednem, hogy az egyenlet ez lesz: x=3,67. Na de ez hogy jön ki számítással?
2012. aug. 3. 17:25
 2/7 A kérdező kommentje:
Vagy valami hasonló.
2012. aug. 3. 17:27
 3/7 A kérdező kommentje:

Az utolsót tudom, vagy legalább is szerintem jó.

x1=10; x2=2

(x-x1)*(x-x2)=0

(x-10)*(x-2)=0

x^2-12x+20=0

De az előzőre még mindig nem jöttem rá.

2012. aug. 3. 17:42
 4/7 anonim ***** válasza:

Tessék, az előző:

[link]

Ha kéred a GeoGebra fájlt, privátban adjál egy e-mail címet.

2012. aug. 3. 18:08
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszike.
2012. aug. 3. 18:24
 6/7 anonim ***** válasza:

Mindenfajta tudományos segédprogramok nélkül így lehet megoldani az első részét a feladatnak:

ha a függőleges vonal a BC oldalt a B csúcstól a távolságra metszi, akkor az így kapott derékszögű háromszög egyik befogólya: a, a másik meg a/5 hosszú, területe: (a^2)/10.

Innen nem bonyolult:

(a^2)/10 = 4

a = gyök(40)

A függőleges egyenes egyenlete:

x = 10 - gyök(40)

A második részt jól oldottad meg:

(x-2)*(x-10)=0

2012. aug. 4. 13:35
 7/7 anonim ***** válasza:

Tudományos segédprogrammal utána néztem:

[link]

A "befogólya" valami ismeretlen faj lehet.

2012. aug. 4. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!