Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem teljesen értem ennek a...

Nem teljesen értem ennek a szöveges feladatnak megoldását. Fel lehetne írni egyenletben a feladatot (én erre gondoltam)?

Figyelt kérdés
[link]
2012. júl. 27. 17:01
 1/5 anonim ***** válasza:

Most akkor a feladat ez lenne?

A két közepes nagyságú kör sugara 2 egység, a legkisebb kör sugara 1 egység. Mekkora a legnagyobb kör sugara, ha az ábrán vonalkázással jelzett terület nagysága megegyezik a pöttyözéssel jelzett terület nagyságával? A három kisebb kör középpontjai a nagy körön helyezkednek el.

2012. júl. 27. 18:07
 2/5 anonim ***** válasza:

Az első válaszomat ne vedd figyelembe.

Itt a megoldás:

A vonalkázással jelölt területhez hozzáadva a fehér területeket megkapjuk a három kisebb kör területének összegét. Ez egyenlő:

V + F = π*r² + 2*π*(2*r)² = π*r² + 8*π*r² = 9*π*r²

A vonalkázással jelölt terület nagyságával megegyező nagyságú pöttyözött területhez adva a fehér területet pedig megkapjuk a nagy kör területét, ami ennek megfelelően:

V + F = P + F = π*R²

9*π*r² = π*R²

R = √(9*π*r²/π) = 3*r

2012. júl. 27. 18:35
 3/5 anonim ***** válasza:
De ha egyszerűen ránézel az ábrára akkor látod, hogy a három kiskör területének összege a nagy kör területével egyenlő. Innen már nem nehéz egyenletet felállítani.
2012. júl. 27. 18:41
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így már világos.
2012. júl. 27. 18:57
 5/5 anonim ***** válasza:

Én közben színesben láttam a világot:

[link]

2012. júl. 27. 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!