Ezt hogyan kell megoldani? (matek)
Sziasztok!
Először az egyik ismeretlent kell kifejezni, de ötletem sincs, hogy kéne..
Szóval ez a kettő egybe tartozik:
3y=3-2x
-x+3/2y+1=3/2
Illetve itt van még egy feladat:
0.5x-y-3=0
-x-2y=2
Ha lehet magyarázatot is írjatok!
Előre köszönöm :)
Az elsőből kifejezed például az X-et(így könnyebb magyarázni, mert nincs törtosztás).
3y=3-2x ugy az alapegyenlet, mindkét oldalból kivonsz 3-at:
3y-3=-2x Leosztasz (-2)vel:
-(3y-3)/2=x Kifejezted tehát az egyenletből X-et, már csak be kell írnod a második egyenletbe, szintén az X helyére:
-[-(3y-3)/2]+3/2y+1=3/2
Ezt az egyenletet kaptad. Szemmel láthatóan ebben már csak y az ismeretlen. Ha ezt az egyenletet megoldod y-ra(remélem ez így már megy), akkor kapsz valamilyen számot. Na ezt a számot írd be az első(!!) egyenletbe y helyére, ahol így már csak x lesz a kérdés.
Hasonlóképp a második feladat, elsőből kifejezed az x-et:
x=2y+6, majd behelyettesíted a második egyenletbe:
-(2y+6)-2y=2
Egy jó tanács: mindig zárójelezz! Könnyen lesz a +ból -, és fordítva, mindig figyelj rá! ;)
3y = 3 – 2x
–x + 3/2y + 1 = 3/2
Az elsőből:
3y = 3 – 2x /+2x
3y + 2x = 3 /-3y
2x = 3 – 3y
x = (3–3y)/2, ezt behelyezed a második egyenletbe:
–x + 3/2y + 1 = 3/2
– (3–3y)/2 + 3/2y + 1 = 3/2
(–3 + 3y)/2 + 3/2y + 1 = 3/2 /*2
(–3 + 3y) + 3y + 2 = 3
–3 + 3y + 3y + 2 = 3
–1 + 6y = 3 /+1
6y = 4
y = 4/6 = 2/3
x = (3–3y)/2 = (3–3*2/3)/2 = (3–2)/2 = 1/2
Ellenőrzés:
3y = 3 – 2x
3*2/3 = 3 – 2*1/2
2 = 3 – 1
2 = 2
–x + 3/2y + 1 = 3/2
–1/2 + 3/2*2/3 + 1 = 3/2
–1/2 + 1 + 1 = 3/2
–1/2 + 2 = 3/2
1,5 = 3/2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!