Függvényábrázolás: x=-2|x+3|+4. Hogy kell?
behelyetesítesz az x helyére: pl 2-öt, akkor kijön eredménynek a -6
Ilyenkor a koordináta-rendszerben a vízszintes tengelyen a 2-esnél lelépsz függőlegesen 6ot.
Ugyanígy megadsz több értéket, a pontokat pedig összehúzod.
ami az abszolútérték jelen belül van: annyival csúszik el az x tengyelen balra.
ami utána van a +4, annyivel csúszik felfele.
a minusz miatt lefele néz, és kétszeresre megnyúlik mivel -2.
remélem segítettem
De úgy is csinálhatod, hogy:
-gondolom tudod milyen az abszolútértékes függvény alap ábrája
-balra eltolod 3-mal, tehát az x tengely mentén negatív irányba
-felfele eltolod 4-gyel, tehát az y tengely mentén pozitív irányba
-mivel 2-vel van szorozva, ezért megnyújtod, tehát úgy lesz a "szára" hogy egyet jobbra kettőt fel, és egyet balra kettőt fel mindig
-letükrözöd
Remélem érthető volt.
szia!
ezt tavaly,vettük,remélem jól emlékszem rá..:)
szóval adott az abszolútérték x függvény, ezt gondolom tudod,milyen.--> így néz ki: [link]
aztán |x+3| ez ugye egy változó transzformáció. Az eredeti függvényt told el 3 egységgel balra, tehát a negatív irányba!
Aztán jön az, hogy 2|x+3|. Ez már függvényérték transzformáció, mert ugye nem az alapfüggvényt változtatja meg (tehát nem mindegy,hogy 2|x| vagy |2x|!) Meg kell nyújtanod ezt az abszolútérték fv-t függőlegesen kétszeresére. Tehát, ahol eddig például 1-et kellett volna az x tengelytől felfelé menned, ott most 2-t.
aztán látod,jön az,hogy -2|x+3|, ami ismét függvényérték transzformáció...itt tükrözni kell az eddigi függvényt az x tengelyre.
végül itt van a plusz 4. Szintén fvérték transzformáció, az y tengellyel párhuzamosan, tehát felfelé kell eltolni 4 egységgel.
Nem tudom mennyire érthető így, én igyekeztem :P
tanács: amíg nem megy annyira jól, addig szerintem érdemes minden részfüggvényt egyenként ábrázolni. Majd ha jól begyakoroltad, akkor egyszerre is tudod ábrázolni!:))
Üdv, 16/L
Rosszul írtamk ki!:S
Ez a feladat
f(x)=-2|x+3|+4
nem baj, végülis ezt mondtuk mindnyájan.
f(x)=-2|x+3|+4
vagy
y=-2|x+3|+4
ez a két jelőlést szokták használni
(amugy észre se vettem, h x= van az elején...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!