Két egyenes mikor párhuzamos, ill. mikor meroleges egymasra?
A két egyenes normálvektorának a skalárszorzata 0, ha merőlegesek. (Ugyanígy az irányvektorok szorzata is 0.)
Az egyik egyenes normálvektora és a másik irányvektorának a skalárszorzata 0, ha párhuzamosak.
fú nekem ehez kellenek példák, segítesz?
y=-2x+3
y=ax-1
Hogy tudom meg, hogy mit írjak "a" helyére, hogy egyszer merőlegesek, máskor meg párhuzamosak legyenek?
Átrendezem kicsit az egyenes egyenleteket
2x + y = 3
ax - y = 1
Amikor így vannak felírva, akkor lehet gyorsan leolvasni a normálvektorukat, hisz egyszerűen az x és y együtthatói azok. Az elsőé (2, 1) a másodiké (a, -1).
A skalárszorzat ugye tudod hogyan megy? pl. (a,b) és (c,d) szorzata ac+bd. Szóval az első koordinátákat össze kell szorozni és hozzáadni a második koordináták szorzatát.
Amikor merőlegesek, akkor a vektorok skalárszorzata 0. Vagyis:
2·a + 1·(-1) = 0
a = 1/2
A párhuzamossághoz az egyiket el kell forgatni 90 fokkal (ezzel kapjuk meg az irányvektort). Azt pedig úgy kell, hogy a vektor két koordinátáját megcseréled, és az egyiknek veszed a minusz egyszeresét.
Mondjuk az (a,-1) vektor 90 fokkal elforgatva (1,a) lesz.
Az egyenesek akkor párhuzamosak, ha (2,1) és (1,a) skalárszorzata 0:
2·1 + 1·a = 0
a = -2
"fú nekem ehez kellenek példák, segítesz?
y=-2x+3
y=ax-1 "
Merőlegesség-párhuzamosságot legalább 5 féle módon meg lehet nézni.
Ha így van megadva az egyenlet, hogy
y=mx+b
ahol m a meredekség, akkor 2 egyenes párhuzamos, ha a meredekségeik megegyeznek.
Vagyis y=-2x-1 lesz párhuzamos az eredetivel.
És merőleges, ha a meredekségek szorzata -1.
Vagyis ha az egyik m, akkor a másik -1/m
Tehát a merőleges egyenes y=1/2m-1
Ha nem olyan alakban van megadva, hogy y=mx+b
hanem ax+by+c=0
Akkor is át lehet rendezni y-ra és lehet használni ezt a szabályt. A párhuzamosságra-merőlegességre.
Számomra ez egyszerűbb, mint skalárszorzatot számolni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!