Mit nem tudsz ebben? Csak akkor engednek másodi kfélévbe, ha elvégezted az elsőt, vagyis ahol deriválni tanultok. Parciális deriválás ugyanaz, csak ha X szerint deriválsz, akkor az y-nal nem törődsz, olyan mintha konstans lenne. Y szerint ugyanez fordítva. Majd hogy melyik pontban, azt csak be kell helyettesíteni a deriválás után x és y helyébe. X szerint megcsinálom neked az elsőt, az y-t próbáld meg és majd leellenőrzöm/leellenőrizzük.
Tehát f'x=[2*(2x+4y)-2*(2x-4y)]/(2x+4y)^2
Felbontod a zárójelet, majd behelyettesítesz, és meg is van. Annyi még, hogy a deriválás eredménye egy szám lesz, nem egy koordináta pont.
Köszi, hát hülye vagyok matekból, valahogy nincs érzékem hozzá, de megprobaltam kiszámolni az f´y -ot és ki is jött :)
f´y=-4y/(2x+y)^2
Én először átalakítanám:
A számláló 2x+4y-8y alakra hozható, ekkor a tört értéke:
1-8y/(2x+4y)=1-4y/(x+2y)
A konstans deriváltja úgyis 0 lesz, tehát elég a -4y/(x+2y)-t deriválgatni.
Most egy dolog, hogy nem vagy jó matekból, de a deriválás az annyi, hogy gyakorlod, és utána bármit le tudsz deriválni. Ahhoz nem kell túl sokat gondolkodni.
x szerinti derivált.
A számlálóban nincs x, vagyis az csak konstans.
-4y/(x+2y)=-4y*1/(x+2y)
1/g deriváltja -g'/g^2
Vagyis ennek a deriváltja
-4y*(-1)/(x+2y)^2=4y/(x+2y)^2
-4y azért mert leírom a konstansot
*1 mert g' az 1.
alulra meg megy g^2
Nézzük me, mint mond a computer:
Neki is ennyi. Hurrá.
Ha nem jut eszedbe az elején az átalakítás az se baj, ha mechanikusan deriválsz ugyanez jön ki.
A másik derivált meg ennyi, próbáld meg kihozni:
kisfiam, mondtam hogy kérjél segítséget, ha baj van, és nem úgy értettem, hogy innen, hanem a klárika nénitől, a matektanárodtól, akit azért fizetek, hogy elmagyarázza neked, úgyhogy most azonnal told ide a képed, és inkább segíts megfőzni a marhapörit!!!!!
szerető anyád
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!