Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki Kifejezné ezt számokkal...

Valaki Kifejezné ezt számokkal is?

Figyelt kérdés

nekem ezzel a 2 feladattal lenne nagyon nagy problémám vki pls ki tuná ezt számolni? Ha az elsőt elmagyarázátok hogy kell kiszámolni nekem az is jó de pls a második feladatot számmal is fejezétek ki mert fogalmam sincs hogy kell megoldani. KÖSZÖNÖM

1) adott az ABCD paralelogramma 3 csucsa (1,1)(3,6)és(9,2) hol helyezkedik el a 4. csúcs? Hány Megoldás van?

2)adott A(-3,2) és B(5,3) pont. Melyek a koordinátái annak az x tengelyen lévő P pontnak , amelyre PA^2+PB^2 összeg a lehető legkevesebb? Mekkora ezen összeg minimumja?

2012. márc. 16. 20:56
 1/7 anonim ***** válasza:
Az elsőt ábrázold koordináta-rendszerben. Mivel a paralellogrammának két szemközti oldala párhuzamosak, így két vonalzóval csodásan meg tudod szerkeszteni. :)
2012. márc. 16. 21:07
 2/7 anonim ***** válasza:

Így gondoltad az első feladat elmagyarázását?

[link]

2012. márc. 16. 22:13
 3/7 anonim ***** válasza:

A második feladat "számmal ki van fejezve", már csak a megoldás hiányzik:

[link]

Valaki segítsen a megoldást is megtalálni. (Miért a paralelogramma esetén minimális?)

2012. márc. 16. 23:14
 4/7 TJHooker33 ***** válasza:

PA^2 + PB^2 = (x + 3)^2 + (y - 2)^2 + (x - 5)^2 + (y - 3)^2 = 2x^2 - 4x + 47 = 2(x-1)^2 + 45

A szokásos távolságképletet használtunk, majd behelyettesítettünk y = 0 -át. A minimum ebből x = 1-nél van, az értéke 45.

2012. márc. 17. 00:38
 5/7 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm örök hála
2012. márc. 17. 08:04
 6/7 anonim ***** válasza:

Én ilyen általánosabb bizonyításra gondoltam, csak differenciál-számítás nélkül:

[link]

2012. márc. 17. 10:51
 7/7 TJHooker33 ***** válasza:

n pont legyen a síkban: A1,A2...An, a súlypontjuk legyen S, ekkor tetszőleges P-re (PA stb vektorokat jelölnek):

PA1 = PS + SA1

PA2 = PS + SA2

...

PAn = PS + SAn

Ezek négyzeteit összeadva:

PA1^2 + PA2^2 + ... + PAn^2 = n * PS^2 + (SA1^2 + SA2^2 + ... + SAn^2) + 2 * PS(SA1 + SA2 + ... + SAn) = n * PS^2 + SA1^2 + SA2^2 + ... + SAn^2

Felhasználtuk, hogy S súlypont vagyis SA1 + SA2 + .. + SAn = 0. Látható, hogy P-től csak a n * PS^2 függ, ami akkor minimális, ha P = S. A súlypontra minimális a távolságok négyzetösszege.

2012. márc. 17. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!