Kiszámolnátok nekem ezt a pár példát levezetve? Lecci
Kivancsi vagyok, h jol-e szamoltam oket, meg jol e vezettem e le:))) koszonom szeepeen :)))
1.Az f(x)=3x^2-2x^3+1 fuggveny minimumhelye az [-1,3] intervallumon.
(ennél a kérdésnél ugy kell felirni, hogy -6x^2+6x, vagy marad forditva??)
2. Az f(x)=2x^3-3x^2-72x+3 függvény lokális minimumhelye?
3. integrate x^3+[(x^2-2x^4)/(x)] dx=
4.Határozzuk meg az f(x)=x^3 * e^(4-2x) elaszticitásfüggvényét!
5.függvény értelmezési tartományát: f(x)=[(1+x)/(3+x)(3-x)]^(1/2)
köszööönöööm, mindenkinek megy a zöld:D
csak holnap megyek vizsgázni, és meg akarom csinálni, azért jó lenne tudnom, hogy jól e számoltam ki, vezettem-e le, mert kapunk pontot akkor is, ha a levezetés megvan, még ha az eredmény nem is jóó:)))
köööszööönööööm :))))
1. Tanulj meg helyesen írni magyarul..
2. Azt írtad, hogy arra vagy kíváncsi, hogy jól számoltad-e, illetve hogy helyesen vezetted-e le, de én nem látom a levezetést és a megoldást sem..
1; Tökmindegy.
2; Deriváld le!
3; Az integrál lineáris, tehát az összeget lehet tagonként integrálni, második tagot mondjuk parciálisan érdemes.
4; E(x)=x\frac{f'(x)}{f(x)}, innen már egyszerű. Láncszabály, és az exponenciális függvény sajátérték.
5; \mathbb{C}\setminus\{3;-3\}
Inkább a levezetéseidet mutasd, és megmondjuk, hol nem jó.
1. Minimumhely ott lehet, ahol a derivált 0, és negatívból pozitívba vált. A derivált -6x^2 + 6x (vagy pontosan úgy, ahogy írtad, marad fordítva).
Ez x = 0-ban, és x = 1-ben 0. Minimum hely ott van, ahol ez negatívból pozitívba vált, ez az 0-nál történik.
2) Hasonlóan az előzőhöz. A derivált: 6x^2 - 6x - 72. 0, ha x = -3 vagy 4, negatívból pozitívba 4-nél vált, ez a minimumhely.
3. x^4/4 + x^2/2 - x^4/2 + C, különösebb levezetés nem igényel, az eredeti függvény 0-ban nem értelmezett.
4. Behelyettesítesz a tanult képletbe. E(x) = f'(x)*x/f(x) = (3*x^2*e^(4-2*x) - 2*x^3*e^(4-2*x))/(x^2 * e^(4-2*x)) = 3 - 2*x.
5. A gyök alatt nem állhat negatív szám, így meg kell oldani az alábbi egyenlőtlenséget.
(1+x)/(3+x)*(3-x) = (1 + x)*(3 - x)*(1/(3 + x)) >= 0
A nevező miatt x nem lehet -3.
Ez akkor nagyobb nulla, ha a tényezőkben szereplő elsőfokú kifejezések közül páros sok negatív. Ez akkor teljesül, ha x < -3 vagy -1 <= x <= 3. (Számegyenest rajzolsz, és leolvasod.)
22:14, ne bántsd már szegényt! Parciális integrálás... LOL.
Meg szerintem a komplex számokról még nem is hallott. Közgazdász és lány. A hölgyeket nem illik bántani, még akkor sem, ha közgazdásznak mentek.
Az 5. feladatnál, ha a zárójelezés úgy van, ahogy 22:14 értette, akkor valósak felett az értelmezési tartomány x < -3 és -1 <= x < 3.
(Megjegyzés: Az 1. feladatban az összeadás kommutativitása miatt tökmindegy.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!