Matek házi egyenletrendszerek! El tudná valaki magyarázni és levezetve, megoldani? Bővebben lent!
Kérlek hogy magyarázatot is írj! Köszi!
1 feladat:
(1)6x+8y=-9
(2)5x-9y=16
2 feladat:
(1) -2x+y=5
(2) 4x-2y=3
3 feladat:
(1) 2x+4y=-5
(2) 5x+10y=-12,5
Köszönöm szépen előre is! :-)))
1)
(1)6x+8y=-9
(2)5x-9y=16
Úgy érdemes megoldani, hogy először mondjuk (1)-ből kifejezzük mondjuk x-et:
Átviszűnk mindent, amiben nincs x, a jobb oldalra:
6x = -9-8y
Osztunk 6-tal:
(3) x = (-9-8y)/6
Nem lett túl szép, de nem baj. Elneveztem (3)-nak, mert majd szükség lesz rá a végén is.
Most pedig ha ezt behelyettesítjük (2)-be, vagyis x helyébe (3) jobb oldalát írjuk (amiben nincs x), akkor olyan egyenletet kapunk, amiben már csak y lesz:
5(-9-8y)/6 - 9y = 16
Ezzel a trükkel az egyenletrendszerből egyenletet csináltunk, amit már könnyű megoldani, ahogy tanultátok:
Most pl. érdemes beszorozni 6-tal:
5(-9-8y) - 6·9y = 6·16
Nem folytatom, ezt biztos meg tudod oldani, ki fog jönni y értéke. De ezzel még nem vagyunk kész, kell tudni x-et is. Most y értékét be kell helyettesíteni a (3)-as egyenletbe, és ki is jön x.
2)
(1) -2x+y=5
(2) 4x-2y=3
Teljesen hasonló módszerrel lehet ezt is megoldani. Most ha kicsit nézed (1)-et, rájössz, hogy y-t könnyebb kifejezni belőle, mint x-et, úgyhogy tegyük azt:
(3) y = 5+2x
Ezt behelyettesítve (2)-be:
4x-2(5+2x)=3
NAGYON FONTOS: zárójelbe raktam (3) jobb oldalát, miközben behelyettesítettem (2)-be, mert azt az egész kifejezést kell 2-vel megszorozni, hiszen mindazzal egyenlő az y.
Most már csak egy sima egyenlet lett, oldd meg. Kijön x, behelyettesítve (3)-ba ki fog jönni y is.
3)
(1) 2x+4y=-5
(2) 5x+10y=-12,5
Próbáld meg ezt is hasonlóképpen megoldani. Előre figyelmeztetlek, hogy furcsa dolog fog kijönni, ne lepődj meg rajta! Írd meg, mire jutottál!
Részemről utálom a behelyettesítéses módszert ilyen egyenletrendszereknél. :-)
Az egyenlő együtthatók módszere szerintem egyszerűbb és gyorsabb is.
Azon kívül veszélyes dolog favágó módon nekiesni egy feladatnak, érdemes előbb gondolkodni.
2 feladat:
(1) -2x + y = 5
(2) 4x - 2y = 3
Ha az első egyenlet mindkét oldalát megszorzom 2-vel, a következőt kapom
(1) -4x + 2y = 10
(2) 4x - 2y = 3
A két egyenletet összeadva adódik
0 = 13
pontosabban
0 ≠ 13
Vagyis az a megoldás, hogy az egyenletnek nincs megoldása!
Hasonlóképpen a 3. feladatnál is gyorsabban látható a megoldás, ha az első egyenletet megszorzod 10-zel, a másodikat pedig 4-gyel.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!