Mi lehet ezeknek a feladatoknak a megfejtésük?
1, A „beszél” szó szinonimája utaljon a foglalkozásra!
Pl.: Hogyan beszél a molnár-> darálva. [Ezt nem tudom: Hogyan beszél az asztalos?] 2, Összetett szavak közös elő-, ill. utótagját keressük.
Pl.: óraőr ( torony lesz a megfejtés). Toronyóra, őrtorony.
Országfa (alma lesz a megfejtés). [Ezt nem tudom: macskapótlék.] 3, Hogyan halnak meg a különböző foglalkozású emberek?
Pl.: a házmester -> beadja a kulcsot.A kertész- > fűbe harap. A légtornász-> feldobja a lábát. [Ezt nem tudom: bányász]. 4, A megadott szó elé és mögé is lehet szót illeszteni úgy, hogy mind a két esetben összetett szó keletkezzen. A,óra; B,tűz; C,víz; D,lámpa; E,mű; F,szem; G,ló. 5, A szóhatárok eltörlésével új értelmes szavak keletkeznek." pl: mesterséges katasztrófa (művész); evőeszközt tisztít (villamos); [Ezt nem tudom: tyúkól.]
A bányász halála: 1. föld alá került
de igazából én is az alulról szagolja az ibolyát-ra szavazok
1. feladathoz asztalos beszélhet: nyersen, darabosan
4. feladathoz
torony - óra - torony vagy nap -óra - lánc
futó - tűz - hely
álló - víz - óra
elem - lámpa - búra
élet - mű - hely
üveg - szem - üveg vagy macska - szem - ellenző
vad - ló - szerszám
5. feladat
Itt sem tudom a tyúkólat, de ha nem ugyanaz vagy, mint, aki ma kiemelte a kérdését, ami az 5. feladatot tartalmazta, akkor a villamos-hoz írt megfejtést javítottam ott.
Ha javítjátok a feladatot, légyszi, írd meg a tyúkólat, mert kíváncsi vagyok. Én ebben csak egy egyszerű összetételt látok.
A 4. kérdésnél nem egyértelmű, hogy ugyanazt a szót kell elé és mögé is raknod, vagy nem.
ha ugyanaz a szó, akkor a lámpaelem - elemlámpa; állóvíz, vízálló értelemszerűen mehet. A 93% -os mind én voltam... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!