Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan adjam össze ezt a két...

Hogyan adjam össze ezt a két törtet, hogy jó legyen? Sehogy se jön ki az eredmény.

Figyelt kérdés

k/2k+1 + 1/(2k+1)*(2k+3)

És az eredmény: k+1/2k+3

De nem szabad a kettőt egyenlővé tennem, mivel a törtek összeadásánál elméletileg nem tudom mi az eredmény....

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

2011. nov. 21. 16:12
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Mugen, megnéztem amit linkeltél. Magad is láthatod, hogy először nem volt helyes.
2011. nov. 21. 16:56
 12/19 A kérdező kommentje:
Viszont a levezetést itt nem értem. Mi még nem tanultuk iylen bonyolultan, mint ahogy az általad linkelt oldal kihozta. És azt se látom, hogy eredményként hol van az,a mit én keresek.
2011. nov. 21. 16:58
 13/19 anonim ***** válasza:
Bocs, hülyeséget írtam, a te eredményes helyes, csak közben a lányom itt ugrál az ölemben.
2011. nov. 21. 17:05
 14/19 A kérdező kommentje:
Semmi baj, csak már kapjam meg ennek a feladatnak az egyszerű levezetését, mert idegbajt kapok tőle. :)
2011. nov. 21. 17:11
 15/19 Mugen ***** válasza:
Már megvan, csak szerkesztem neked. Türelem :) Mindjárt leírom neked.
2011. nov. 21. 17:16
 16/19 Mugen ***** válasza:

No hát kezdjük el. Az első feladat közös nevezőre hozás.

jöjjön a számláló = k * (2k + 3) + 1

a nevező így fog kinézni = (2k+1) * (2k+3)

Most a nevezőt békén hagyom egy darabig. Mivel bonyolult lenne mindenhova leírni, ezért tekintsd úgy hogy mindenhol ott van :).

k * (2k + 3) + 1 = 2k^2 + 3k + 1

vegyük a (2k+1)^2 <- 2k+1 a négyzeten :)

= 4k^2 + 4k +1

Amint látjuk ez kicsivel több mint ami a számlálónk értéke. Hogy pontosan megegyezzen, ezért kivonjuk belőle azt a részt ami nincs meg az eredeti számlálónkban tehát

eredeti számláló: 2k^2 + 3k + 1

új számláló: 4k^2 + 4k +1 -2k^2 - k

így eredeti = új

ezután az új számlálót visszaírjuk a négyzetes alakra azaz, majd kiemelünk a negatív tagokból (-k)-t:

(2k+1)^2 -2k^2 - k = (2k+1)^2 -k(2k+1)

most hogy ezzel megvagyunk visszatérünk a nevezönkhöz(Most leírom az egész törtet)

(2k+1)^2 -k(2k+1) / (2k+1) * (2k+3)

Amint látod lehet egyszerűsíteni (2k+1)-el

egyszerűsítés után ez marad

(2k+1)-k / (2k+3) = k+1 / (2k+3)

2011. nov. 21. 17:26
 17/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm! De honnan vetted az új számlálót? Hogy mit kell négyzetre emelj, hogy megkapd az új számlálót, azt honnan lehet tudni?
2011. nov. 21. 18:07
 18/19 Mugen ***** válasza:
Az új számlálót úgy vettem, hogy valamelyik taggal egyszerűsíteni kell a számlálót. Ezt úgy lehet megcsinálni, hogyha veszem pl, a négyzetét. És azt formálgatom. Mivel itt meg volt adva a végeredmény egyszerű dolgom volt. Lehetett látni, hogy eltűnik a nevezőből, a (k+1) ,ezért mindenképp tudtam, hogy azzal kell dolgozni. Ha így nem tudod előre a végeredményt, akkor lehet, hogy mind a két tagjával a nevezőnek végig kell próbálgatni.
2011. nov. 21. 18:27
 19/19 Mugen ***** válasza:
Szóval mindenképp olyasmit kell keresned, amit könnyen le lehet osztani a nevező egyik tagjával. Jelen feladatban a 2k+1 tökéletes volt :)
2011. nov. 21. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!