Egy hasáb két lapja rombusz, a többi négy lapja négyzet. A hasáb minden éle 12 cm hosszú, a hasábnak van 45°-os lapszöge. A, mekkora a térfogata? B, Mekkorák e hasáb magasságai? Rajz is kellene.
Ha egyenes hasábról van szó, akkor csak úgy képzelhető el, hogy a hasáb alap- és fedő lapja egy rombusz, melynek minden oldala 12 cm, a kisebbik szöge 45 fok. Ha "A hasáb minden éle 12 cm hosszú,...", akkor a magassága is ennyi, vagyis 12 cm.
Ennyi adatból a rombusz területe kiszámítható, ezt a magassággal megszorozva megkapod a térfogatát.
Ha kérdésed van, írjál.
Én pont nem így képzeltem el, hanem az egyenes hasábot egyik oldala mentén 'elferdítem'. (Mintha egy könyvoszlopot egyik oldala mentén tolnék el.) Így az alaplap marad, a magassága változik. Remélem érthető lesz:
Az elozo ket valasz szerintem ugyanaz, csak az egyikben oldalara van forditva a hasab a masikhoz kepest. Ugyanazt az eredmenyt kell kapni a ket esetben.
Magassag alatt meg szerintem az oldalak magassagai ertendoek, vagyis mindket elofordulo magassagot ki kell szamolni. Szoval megy tolem a ket zold mancs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!