Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ez a levezetés hogyan jön ki?

Ez a levezetés hogyan jön ki?

Figyelt kérdés

[link]

Valami olyasmi rémlik, mintha a parciális derivált lenne. De ahogy én alkalmaznám a parciális deriválás szabályait teljesen más jönne ki. Valaki el tudná magyarázni? Pl.: a levezetésnél mi az a -2? A zárójelben lévő értékek hogyan jönnek ki? Köszönöm a választ.

2011. okt. 7. 13:00
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Talán ezen jobban látszik:

[link]

2011. okt. 7. 13:06
 2/11 BKRS ***** válasza:

Ugy tunik van egy olyan felteves az egesz mogott, hogy x,y,a,b egymastol teljesen fuggetlenek.

Eloszor probaljuk meg derivalni az f=(y-a-bx)^2 fuggvenyt:

df/da=2(y-a-bx)*(-1)

df/db=2(y-a-bx)*(-x)

df/dy=2(y-a-bx)*(1)

df/dx=2(y-a-bx)*(-b)

A derivalas linearis operacio, tehat a szumma jel az csak siman szummazodik.

Az osszegzes is linearis operacio, tehat Siman szetbonthato a 2.-rol a 3. lepesre.

az "na" pl ugy jon ki, hogy az valojaban egy Szumma(a) i megy 1 -tol n-ig, vagyis n-szer osszeadjuk az a-t.

Konstansok nyilvan kiemelhetoek egy osszegbol,

a masodik egyenletnel ez tortenik a kozepso tagnal, amikor

Summa(a*xi)-bol az lesz, hogy a*Summa(xi)

Ez igy erthetobbe teszi?

Kersz meg valamire magyarazatot?

2011. okt. 7. 14:22
 3/11 A kérdező kommentje:

[link]

Pl.: Ennél a képnél a középső rész az hogy jött ki? sum(yi*xi-a*xi-b*xi^2)?

2011. okt. 7. 14:27
 4/11 A kérdező kommentje:

Közbe átnéztem jobban és lehet már értem. Szóval van az alap 2 egyenlet a kép elején. Az elsőt ,,a,, szerint deriválom, a másodikat meg ,,b,, szerint. Ezért az első egyenletnél az egyenlet (...)*(-1), a másodiknál pedig (...)*(-xi).

Na most már azt nem értem, hogy az a -2 mit keres a zárójelek előtt, valamint miért nincs feltüntetve utána?

Ez az alap képlet(a legfelső képlet):

[link]

2011. okt. 7. 14:36
 5/11 bongolo ***** válasza:
100%
BKRS levezetéséből jól látszik, hogy a -2 hogyan jön oda: Összetett függvény deriváltja a külső deriváltja szorozva a belső deriváltjával. Külső az f², annak deriváltja plusz 2f. Belső az f=yᵢ-a-bxᵢ, annak 'a' szerinti deriváltja -1. Együtt -2f. Utána azért hagyták el, mert -2f=0 ugyanaz, mint hogy f=0. És persze a szumma ott van mindezek körül.
2011. okt. 7. 15:00
 6/11 A kérdező kommentje:

Aha, és ezt megtudnád mondani, hogy helyesen vezettem le?

[link]

2011. okt. 7. 15:14
 7/11 A kérdező kommentje:
A végére betettem egy c*x^2 -et.
2011. okt. 7. 15:15
 8/11 bongolo ***** válasza:
100%

A 'c' szerinti deriválás nem jó.

R=Σf²

∂f/∂c = 2f·(-xᵢ²)

tehát nem -2xᵢ, hanem -xᵢ² marad. Nem xᵢ szerint van deriválva...

∂R/∂c = -2(Σyᵢxᵢ² - aΣxᵢ² -bΣxᵢ³ -cΣxᵢ⁴)

2011. okt. 7. 15:38
 9/11 A kérdező kommentje:
Uhh, tényleg. Most már látom a hibát. Köszi. Majd ha lesz még kérdésem, lehet fogok írni ide.
2011. okt. 7. 15:41
 10/11 A kérdező kommentje:

Van az alábbi fgv.:

f(x)=a*e^(bxi)

Ezt deriváltam a illetve b szerint, kérdésem az hogy jó-e?

[link]

2011. okt. 7. 19:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!