Ez a levezetés hogyan jön ki?
Valami olyasmi rémlik, mintha a parciális derivált lenne. De ahogy én alkalmaznám a parciális deriválás szabályait teljesen más jönne ki. Valaki el tudná magyarázni? Pl.: a levezetésnél mi az a -2? A zárójelben lévő értékek hogyan jönnek ki? Köszönöm a választ.
Ugy tunik van egy olyan felteves az egesz mogott, hogy x,y,a,b egymastol teljesen fuggetlenek.
Eloszor probaljuk meg derivalni az f=(y-a-bx)^2 fuggvenyt:
df/da=2(y-a-bx)*(-1)
df/db=2(y-a-bx)*(-x)
df/dy=2(y-a-bx)*(1)
df/dx=2(y-a-bx)*(-b)
A derivalas linearis operacio, tehat a szumma jel az csak siman szummazodik.
Az osszegzes is linearis operacio, tehat Siman szetbonthato a 2.-rol a 3. lepesre.
az "na" pl ugy jon ki, hogy az valojaban egy Szumma(a) i megy 1 -tol n-ig, vagyis n-szer osszeadjuk az a-t.
Konstansok nyilvan kiemelhetoek egy osszegbol,
a masodik egyenletnel ez tortenik a kozepso tagnal, amikor
Summa(a*xi)-bol az lesz, hogy a*Summa(xi)
Ez igy erthetobbe teszi?
Kersz meg valamire magyarazatot?
Közbe átnéztem jobban és lehet már értem. Szóval van az alap 2 egyenlet a kép elején. Az elsőt ,,a,, szerint deriválom, a másodikat meg ,,b,, szerint. Ezért az első egyenletnél az egyenlet (...)*(-1), a másodiknál pedig (...)*(-xi).
Na most már azt nem értem, hogy az a -2 mit keres a zárójelek előtt, valamint miért nincs feltüntetve utána?
Ez az alap képlet(a legfelső képlet):
A 'c' szerinti deriválás nem jó.
R=Σf²
∂f/∂c = 2f·(-xᵢ²)
tehát nem -2xᵢ, hanem -xᵢ² marad. Nem xᵢ szerint van deriválva...
∂R/∂c = -2(Σyᵢxᵢ² - aΣxᵢ² -bΣxᵢ³ -cΣxᵢ⁴)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!