(Koordinátageometria) Derékszögű háromszögbe beleírható kör egyenletéből hogyan számolok tovább?
Adott egy köregyenlet : (x-2)^2 + (y-2)^2 = 4
Ez egy egyenlő szárú, derékszögű háromszög beleírható köre; a háromszög egyik csúcsa adott (0;0). A feladat a másik két csúcs koordinátáinak meghatározása.
Odáig eljutottam, hogy a sugár 2; és a sugarat a szögfelező egyenesek határozzák meg. Innentől hogy folytassam tovább?
Lerajzoltam azt is amit eddig tudsz, és folytattam azzal, hogy hogyan lehetne az egyenlő szárú háromszöget megkapni.
Így már megy??
De igen, ha kiszámolod a kör és a szögfelező metszéspontját.
Én is tovább rajzoltam, számoltam. Itt az új:
15:10 -es vagyok.
A kis-háromszöggel nem kell foglalkozni, csak aminek beírt köre az adott kör!
16:10 -es vagyok.
Ha valaki koordináta geometriát tanul, akkor a 16:10 -es megoldásom szerintem nagyon hasznos. (Kivéve a kis-háromszöget - az tévedés volt )
Ha valaki azt mondja, hogy lehet azt másképp is, azzal teljesen egyetértek. Én is csináltam egy másik - nem igazán koordináta geometriás - megoldást is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!