Elmondaná valaki, hogy kell kiszámolni itt a hatásvonalak távolságát, mert nem nagyon értem (fizika)?
A feladat:
Egy testet két párhuzamos hatásvonalú és megegyező irányú erőhatás ér, amelynek nagysága 80N és 20N. Hatásvonalaik távolsága 1m. Számítsuk ki az eredő erőt ill. határozzuk meg a HATÁSVONALÁNAK A HELYÉT.
Az ábrám:
A gondolatmenetem:
Az eredő erőt ki lehet számolni az erők összegéből, így az egyértelműen 100N nagyságú lesz.
Ezek után ismerem még azt a megállapítást, hogy k1/k2 = F2/F1
De ebből itt nem tudom hogy kell meghatározni azt, hogy hol található a hatásvonal. Tudnátok itt segíteni?
Köszönöm előre is a segítséget! :)
Valamennyire értem, de msot az egyszer komolyan megköszönném ha levezetnéd mert nekem az jött ki, hogy:
1=1,25k2 :D
A teljes távolság 1m. Ha az egyik kar k1, akkor a másik (1-k1).
20*k1 = 80*(1-k1)
20*k1 = 80-80*k1
100*k1 = 80
k1= 80/100 = 0,8 m
k2= 1-0,8 = 0,2 m
Kérdezőnek: Azt írtad, ez jött ki:
1=1,25k2
Ez teljesen jó eredmény. Egy egyszerű egyenletmegoldási lépésed maradt csak el: hogy ne 1,25·k2 legyen, hanem 1·k2, mindkét oldalt el kell osztani 1,25-tel.
1/1,25 = k2
0,8 = k2
vagyis k2 = 80 cm, és akkor k1 = 20 cm, készen vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!