Fizika segítség kellene, egyenletes mozgás stb?
Szóval nem értem az egészet, rajzolunk grafikonokat meg minden de akkro sem megy. Annyit megjegyeztem, hogy van egyetnletesen gyorsuló, gyorsuló, lassuló meg stb (parabola ) meg ezek és azt nem tudom mikor melyik képletet kell alkalmazni. Mert van ugye az alap a s = v x t , meg most ez az új hogy v x t^2 per 2 (tehát v - szer t a másodikon osztva kettővel) meg a v0 x t x a x t^2 / 2
Ezeket a képleteket nem értem, sőt lehet hibásan is írtam le őket.
Valaki elmagyarázná ezt az egészet??? Előre is köszi :)
s=v*t az az út=sebesség*idő, azaz méter=méter/secundum*secundum, ahol a secundum kiesik, tehát méter=méter. ez egyébként a v=s/t képletből következik.
v*t^2 per kettő, olyanról nem hallottam. olyan van, hogy v/t^2, azaz hány méter/secundumot gyorsul adott időegység alatt. és itt a gyorsulás függvénye egyenes, a sebességé parabola.
be kell seggelni a rövidítéseket, nincs mese :P
A sebesseg-ido grafikon-t ismered?
A gorbe alatti terulet lesz a megtett ut.
Mondjuk a sebesseg v=5t
Mekkora a megtett ut a t pontig?
Hat ez az 5t ez egy egyenes, meredeksege 5.,
a t tengely es a grafikon kozott egy haromszog van.
Az alapja t hosszu, akkor a magassaga 5t
A terulete meg 5t*t/2 = 5t^2 /2
Na mondjuk mi van ha egy vizszintes vonal a sebesseg?
pl v=3
akkor ez alatt 0-to at idopontig es a t tengely felett egy teglalap van,
aminek a vizszintes oldala t hosszu, a magassaga meg 3,
tehat a terulete 3t. Tehat a megtett ut 3t lesz.
Ha a sebesseg-ido grafikonnak mas alakja van, akkor is a grafikon es a t tengely kozti teruletet fog kelleni kiszamitani.
Ha ez eddig stimmel akkor meg tudod oldani a P.4359 feladatot itt:
Probald meg, ha nem megy kerdezz; ha megy akkor meg gondold at, hogy mi az ami nem megy meg mindig es megint csak kerdezz.
Nem tudod iszamitani a teruletet, vagy nem tudod miert az a megtett ut?
Ha nem tudod miert az a megtett ut, az OK, ahoz kell tudni derivalni meg integralin, hogy kideruljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!