Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Jó matekos segíts! Ilyet...

Jó matekos segíts! Ilyet hogyan számoljak ki?

Figyelt kérdés

mennyi vizet öntsek 4kg 40%-os sósavoldathoz, hogy 20%-os legyen?

az ilyen feladatot hogyan oldjam meg? a levezetését is írd le légyszi

2011. febr. 28. 08:20
 1/4 anonim ***** válasza:

A felét! hogy a felére higuljon.

4kg 40% a víz kb 1 liter 1kg.

Mivel a hígulás fordított arányosság, hiszen minnél töményebb anyaghoz minnél hígabbat öntesz annak az arányában lesz hígabb a keletkező oldat is.

(ezt írd le szövegesen)

Tehát 4 kg - 40%

x Kg - 20%

X= 4*20/40 = 2kg

Mivel 1 kg víz 1 liter (998 ccm) ezért 2 liter víz kell.

Szerintem.

2011. febr. 28. 08:45
 2/4 anonim ***** válasza:
Bocs eltévesztettem, egyenes arányosság, nem fordított, de amúgy minden más szerintem jó.
2011. febr. 28. 08:47
 3/4 anonim ***** válasza:

Csinálj egy táblázatot, amiben 3 oszlop van: oldat tömege, tömegszázalék, oldott anyag tömege. És 3 sor: eredeti oldat (a 40%-os sósavoldat), hozzáadott anyag (a víz), és a keverék (20%-os sósavoldat)

Írjuk be, amit tudunk.

Az eredeti oldatnak megvan a tömege, a tömeg%-a, vagyis ki tudjuk számolni az oldott anyag tömegét. 4 kg*0,4=1,6 kg

A hozzáadott vizet jelöljük x-szel, hiszen ezt keressük. Azt viszont tudjuk, hogy a víznek nincs tömegszázaléka, így oldott anyag sincs benne, ezeket kihúzhatjuk

Az utolsó sorban ott van a keverékünk, amiről tudjuk, hogy 20%-os. Mivel az eredeti oldatban 1,6 kg volt az oldott anyag, a vízben pedig nincs, ezért ebben is 1,6 kg lesz. Most ki kell számolnunk, hogy az 1,6 kg minek a 20%-a. 1,6 kg:0,2=8 kg

Így megtudtuk, hogy 8 kg lesz a keverékünk. És mivel az eredeti oldat 4 kg volt, ezért mostmár tudjuk, hogy 4 kg vizet kellett hozzáöntenünk.

Minden ehhez hasonló feladatot meg lehet oldani így, az a lényeg, hogy az oldott anyagok tömege mindig összeadódik, és ebből tudunk kiindulni. Egyébként itt ránézésre is meg lehet mondani, csak azért írtam le, hogyha legközelebb hasonló feladattal találkozol, akkor értsd a logikáját.

2011. febr. 28. 10:23
 4/4 DudoloPocok ***** válasza:

ha tömegekről van szó a keverési egyenlet :

m1*c1+m2*c2+.....=(m1+m2+...)*c

ahol m1 tömegű c1 koncentrációjú+m2 tömeg c2 konc... oldatokat öntünk össze az elegy koncentrációja c lesz

jelen esetben :

4*40+x*0=(4+x)20.........mert a víz koncentrációja =0

80=20x

x=4

tehát 4kg ( kb 4 liter víz kell )

2011. febr. 28. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!