Mi a következő tört-es egyenletek megoldása?
3-2x/x+1=2
5-x/x-1=4
Pls. Segítsetek!
/=Tört vonal
múlt hét előtt azért jártál iskolába?
Vagy úgy egyáltalán?
az elsőt hajlandó vagyok megmutatni:
[(3-2x)/x]+1=2
ha ránézésre fogalmad sincs, h mit kéne csinálni akkor alakitsd át, pl.: tegyük fel hogy x=4 (nem biztos, h ez a megoldás, csak egy feltevés)
Akkor az egyenletünk:
[(3-2*4)/4]+1=2
Ezt azért ajánlom, egyébként már nem kell ha megérted, ezt nem is tanítják, csak most ez jutott eszembe, h próbáljam megértetni. Tudom, h sok embert az zavar meg, h x, pedig x ugyanolyan karakter mint egy szám, csak bármit jelölhet.
Szóval van ezünk:
[(3-2*4)/4]+1=2
Ilyet meg biztos csináltatok, ha nem akkor üdvözlöm a matektanárodat és üzenem neki, h keressen más szamát.
Vajon mit kell itt csinálni???
Szorozzunk néggyel...
Tovább nem folytatom, mert hülyeség jönne ki.
Térjünk vissza az eredeti egyenletre:
[(3-2x)/x]+1=2
Tehát itt is szorozzunk x-el, annyi a különbség, h ekkor kikötjük, hogy x nem egyenlő 0-val, mert 0-val való szorzásnak nem lenne értelme.
Szorzás után:
3-2x+x=2x
3-x=2x
3=3x
1=x
Ell.:
[(3-2*1)/1]+1=2
(1/1)+1=2
1+1=2
2=2
Tehát enyi lett volna.
ui.: egyébként ha óra elött odamész a tanárhoz és mondod neki, h nem voltál itt és nem igazán érted az anyagot, akkor nem hiszem h olyan tahó lenne, hogy nem magyarázza el neked, és akk nem égeted itt le magad.
Egyébként ilyen alakú a tört ahogy én írtam, vagy ilyen?
(3-2x)/(x+1)=2 ??
Ilyen:(3-2x)/(x+1)=2
+Bocsi, de eddig sem voltam jó matekból...
De köszi a segítséget!
Ha ilyen:
(3-2x)/(x+1)=2 akkor szorzol x+1-el, olyan kikötéssel, hogy x nem egyenlő -1 -el.
3-2x=2x+2
1=4x
1/4=x
Ell.:
(3-2*1/4)/(1/4+1)=2
2.5/1.25=2
2=2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!