Egy mértani sorozat hatodik tagja 100, a 8. tagja 400. Mekkora a sorzat 2. tagja?
szerintem az van, hogy folyton szorzod 2-vel, mert ha a 6. 100 akkor a 7. 200 és a 8. 400
szóval, visszafele meg osztod kettővel, akkor az 5. 50 a 4. 25 a 3. 12,5 és a 2. 6,25
ez lehet?:'D
a6=100
a8=400
a6*2d=a8 -> 100*2d=400 -> 2d=4 -> diferencia 2
Innen már mennie kell.
Számtani sorozatra érvényes, hogy minden, n>=2 tagja az előtte és utána levő tag mértani közepe.
Ezért
a7² = a6*a8 = 100*400
a7 = 200
Két egymást követő tag hányadosa a sorozat kvóciense
így pl.
q= a7/a6 = 200/100
q = 2
A második taghoz ismerni kellene az első tagot.
Ezt bármelyik ismert tag értékéből ki lehet számítani.
Pl
a6 = a1*q^(6 - 1) = a1*2^5 = a1*32
így
a1 = a6/32 = 100/32
a1 = 25/8
ezzel a második tag
a2 = a1*q^(2-1) = (25/8)*2 = 50/8
a2 = 6,5
=========
Utolsó
50/8 az biztos hogy 6,5?
Szeretem ezeket a képleteket író zseniket.
Olyan egyértelmű dolgokra tudnak 50 soros érthetetlen képletet írni. A végén meg nem tudnak kettővel osztani.
100=a1*q^5
400=a1*q^7 Osztod őket
400/100=a1*q^5/a1*q^7 egyszerűsítesz a kiesik q értékeket kivonod egymásból.
4=q^2
2=q q visszahelyettesíted valamelyik képletbe így a1=3.125
Akkor a válasz a2=3.125*2
a2=6.25
Bocs! Elírtam...
50/8 = 6,25
Te még sosem tévesztettél el semmit?
Ami pedig a minősítést illeti, szerintem a feladatban a mértani sorozatra érvényes összefüggések ismerete a lényeg, és nem az, hogy fejben oldd meg ezt az egyszerű példát.
az utolsótól kérdezem, h mi a francnak bonyolítod enyire?
Nem diplomamunkába kell ez, csak egy hf!! Ezért rontod el, mert csak a képleteket tudod nem a feladat megoldását!!
Kedves swallow
Ha már kekeckedni akarsz, akkor kekeckedjünk.
1. Itt a megoldásod:
"swallow válasza:
a6=100
a8=400
a6*2d=a8 -> 100*2d=400 -> 2d=4 -> diferencia "
A matematikai konyhanyelven előadott megoldásod csak látszólag jó, mert az derül ki belőle, hogy nem ismered a mértani sorozatra érvényes összefüggéseket.
Ugyanis a
- A 'd'-t a számtani sorozatnál használjuk és két tag különbségét jelenti
- A mértani sorozatnál a szokott jelölés 'q', ami a két tag hányadosát jelöli
Az
a6*2d=a8
egyenlőség egyszerűen NEM IGAZ!!! Nem ilyen összefüggés van egy mértani sorozat két nem szomszédos tagjának értéke között! Ha q=3 lenne, máris rossz eredményt adna. Teljesen véletlen, hogy a 2*2 és 2^2 egyenlő. A válaszoló felelőssége, hogy egy kérdésre korrekt választ adjon, különben félrevezeti a kérdezőt. Ha meg nem tudod a jó megoldást, jobb ha hallgatsz.
2. Ami a bonyolítást illeti.
Sajnálom, ha neked ilyen problémát okoz egy magyarázatokkal ellátott levezetés megértése, elfogadása. Azt tételezem fel, hogy a válaszból a kérdező számára kiderüljön, mit miért csináltam. Persze alapismereteket adottnak veszek, különben még részletesebben írnám le a választ. A 12:55-ös válaszoló ugyanazt csinálta, mint én, csak nem fűzött hozzá magyarázatot. Ettől még ugyanolyan jó mindkettő.
3. Ha egy házi feladat megírásakor nem szoksz hozzá a matematika nyelvéhez, a korrekt leíráshoz, akkor egy diplomamunkát sem leszel képes később megcsinálni.
4. Ha nem vetted volna észre, nemcsak a képleteket ismerem, hanem a megoldást is.
DeeDee
"Ha egy házi feladat megírásakor nem szoksz hozzá a matematika nyelvéhez, a korrekt leíráshoz, akkor egy diplomamunkát sem leszel képes később megcsinálni. "
Ez így van, és ez a legszomorűbb az egészben.
Nem számít hogy nem tud kettőig elszámolni, ha pontosan bemagolja a neten látott képletet, diplomás lesz.
Aki meg zseninek születik, és két másodperc alatt fejben megoldja a feladatokat, az mehet a levesbe, mert gondolkodni merészelt képletírás helyett.
Ne legyen senki büszke rá.
DeeDee
Bocs a beszólásom miatt, igazad volt, nekem meg szar kedvem mikor válaszoltam, bocsánat.
Egyébként 4 éve emelten tanulom a matekot :) de ezt lehet nem kéne leírnom? xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!