Matek házi, segítene valaki egy példa levezetéssel és megoldással?
Az elhalt szerves anyagokban a radioaktív szén atomok száma az időben exponenciálisan csökken. A radioaktív szén C14-es izotóp felezési ideje 5730 év. A kezedben 6x10^12-en számú cC4-es atomot tartalmazó anyagban körülbelül hány év alatt csökken a radioaktív szénatomok száma 3,75x10^11-en körüli értékre?
Próbáltam kiszámolni, de nem jöttem rá:(
Mi ezt a képletet használtuk a felezési idő-s feladatokra: m(t)=m(o)x(y)^t
Ez a képlet nekem nagyon fura, sose láttam így. Ez alapján el fogsz tudni te is indulni illetve a jelöléseket átírni. Sokat számít egyébként, hogy éppen hol jártok vagy milyen tárgyhoz kapcsolódik (feltételezem matek, ahogy írtad).
Ahogy én emlékszem rá:
n=n0*2^(-t/T)
n - végső molekula/atom száma (ez lehet akár tömeg is)
n0 - kezdeti
t - eltelt idő
T - felezési idő.
Az egyenlet:
3,75x10^11=6x10^12*2^(-t/5730) Osztunk 6*10^12-vel
1/16=2^(-t/5730)
Na most a standard lépés az lenne, hogy veszed mindkét oldal valamilyen alapú logaritmusát. Ha ügyesebb a géped, akkor érdemes kettes alapút, ha nem tud, akkor 10-est. Ha utóbbi lenne, írj még és levezetem úgy is.
Előbbi esetben ha veszed mindkét oldal 2-es alapú logaritmusát, akkor a bal oldal értéke -4 lesz, jobb oldalt pedig a kitevő marad, azaz -t/5730 .
Innen már csak szorozni kell 5730-cal és mindkét oldalon előjelet váltani.
Ha viszont még nem tanultatok logaritmust, akkor gondold át azt, hogy 5730 év alatt a felére csökken az atomok száma, 2*5730 év alatt a felének a felére, azaz a negyedére. 3*5730 év alatt a nyolcadára, 4*5730 év alatt pedig az 1/16-ára. És ezt is kaptuk, amikor beosztottad a két atomszámot egymással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!