Matek példa keres megoldást. Megköszönném, ha valaki aki érti és konyít hozzzá, leírná nekem levezetéssel a megoldást?
2 játékos játszik egy kockával olyat hogy: az nyer ami nagyobbat dob. Mennyi a valószínusége annak hogy:
a) az lesz a nyertes aki 2. ként dob
b) az első nyer, ha 4-est dob
koszonom szepen :))
Az 1. feladatra 2 megoldás is van.
Ez olyan, mint a lottó.
Ha ma kihúzták az 1,2,3,4,5 számokat, akkor azt gondolná az ember, hogy ha ezeket a számokat nem húzza be, akkor a jövőheti sorsoláson nagyobb esélye lesz, pedig valójában nem, mert a jövőhéten is kihúzhatják ugyanezeket a számokat. Tény, hogy arra kevés az esély, hogy 2x ugyanazokat húzzák egymás után, de ugyanannyi esély van rá, mint hogy teljesen mást húzzanak.
Ilyen szemszögből vizsgálva az a) feladatot ugyanannyi a valószínűsége a 2. játékos nyerésének is, mint az 1. játékosnak: 1:2, 50%, IGEN/NEM.
Az 1-es hozzászólás rossz!
Annyi igaz belőle, hogy azonosak a nyerési esélyeik, DE van olyan eset is, amikor döntetlen van.
Összesen ugye 36-féle párt dobhatnak.
Ebből 6 olyan van, amikor azonos a két szám, és semelyik sem nyer.
Tehát 15-15 esetben nyer egyik vagy a másik.
Így a 2. esélye 15/36.
A b) esetre helyes az előttem szóló magyarázata.
osszesen lehet 36 lehetoseg a b) resznel ha az elso 4est dob es yer akk a 2. 3,2,1 kozul valamit, vagyisk 3 lehetoseg marad, szoval 3/36=1=12
a) 5+4+3+2+1 az 15
vagyis 15/36=5/12
igy számolta ki nekem egy ismerosom aki most erettsegizett :D :) koszonom a válaszokat itt is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!