Tudnátok ebben az egyenletrendszer megoldásában segíteni?
x^2 + xy = 12
y^2 + xy = -3
Adott hozzá a tanár instrukciókat, hogy hogyan kéne megoldani, viszont nem igazán értettem. Egy darabig eljutottam, de elvesztem.
Nagyon megköszönném, ha valaki levezetné nekem!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Egy lehetséges megoldási mód; mindkét egyenletben emeljünk ki, amit lehet:
x * (x+y) = 12
y * (y+x) = -3
Nyilván y+x=x+y, tehát így írjuk fel a másodikat:
x * (x+y) = 12
y * (x+y) = -3
Ha y=0 vagy x+y=0, akkor a második egyenletben 0=-3-at kapunk, ami nem igaz, tehát ezek az értékek nem lehetnek. Egyébként pedig eloszthatjuk egymással a két egyenletet, a fölsőt az alsóval osztom most:
x/y = -4, innen
x = -4y, és ezt be tudjuk valamelyik egyenletben helyettesíteni. Érdemesebb a másodikba;
y^2 + (-4y)*y = -3, ezt pedig egyszerűen csak rendeznünk kell;
-3y^2 = -3
y^2 = 1, ennek pedig két megoldása az y=1 és az y=-1, ezekhez az x=-4 és az x=4 megoldások tartoznak, tehát a két megoldáspár: (-4;1) és (4;-1).
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Mostmár minden tiszta!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
x^2 + xy = 12
y^2 + xy = -3
A két egyenlet összege x^2+2xy+y^2=(x+y)^2=9
Ezért x+y=3 vagy -3.
Az első egyenlet: (x+y)*x=3x=12; x=4 és y=-1
vagy (x+y)*x=-3x=12; x=-4 és y=1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!