A (1-n^ (1/2) ) / (n^ (1/3) +1) számsorozatnak mi a határértéke? Ha n eleme a természetes számoknak.
Dehogynem, csak tudni kell, hogy miért azt jelölöd, amit jelölsz... Huhh, ez most kicsit bonyolult.
-n^(1/2) és a n^(1/3)
0.hoz fog tartani negatív irányból szreintem
húú de rég tanultam már analízist, de azért megpróbálom. az elején ugye azt jelenti, hogy n az egykettediken. az másként írva, négyzetgyök n. négyzetgyök n tart a végtelenhez, akkor 1 - négyzetgyök n tart a 0hoz.
a nevezőnél az egész hatványkitevőbe van? mármint n az (1/3)+1ediken??
mert azt utálom. hülye exponenciális egyenlet. ha jól emlékszem, akkor az átírható úgy, hogy n * harmadikgyök n. az pedig a végtelenhez tart. szóval 0/végtelen. ami szerintem 0. de mondom, én már nagyonrégen tanultam ezt, nem 100%, hogy jó. :-P
bocs, hülyén írtam az elsőben, szóval az 1-n^(1/2) ~ -n^(1/2) és (n^ (1/3) +1) ~ n^ (1/3), szóval a határérték ugyanaz lesz, mintha a -n^(1/2)/n^(1/3) = -n^(1/6) -t néznéd, ami -> végtelen.
A ~ jel azt jelenti, hogy [n^(1/2)]/[1-n^(1/2)] ->1, szóval ha ezzel beszorzod a törtet, a határérték nem változik, így az 1-n^(1/2) helyett nyugodtan írhatsz csak -n^(1/2) et is. A másikkal hasonlóan.
Igazából én meg még csak most tanulom de szerintem a 1-végtelen az -végtelenbe tart.
Ugy próbálkoztam hogy :
kiemeltem a 3 adik gyök n-t
( n^(1/3)[1/n^(1/3)-n^(1/6)] ) / ( n^(1/3)[1+1/n^(1/3)])
n^(1/3)-al egyszerűsítek. ami 1/végtelen az 0 ház tart
a számlálóba marad -n^(1/6)
a nevezőbe 1
így sztem a - végtelenhez.
Szóljatok ha valahol elrontottam!
jaa, elbasztam, mert 1/2 az n-.edikennek neézem... :D
de akkor is - végtelenhez, mert a negatív rész nagyobb léptékkel tart a végtelen felé, mint a pozitív 1/3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!