Fizika Házifeladatom. Elmagyaráznátok?
Fizikából a holnapi napra kellene megcsinálnom ezt a két feladatot. (jegyet kapunk rá). A feladatoknál részletesen le kell írnom hogyan kaptam meg az eredményt. A MEGOLDÁSOK BENNE VANNAK a könyvemben de azzal nem sokat érek mivel nem értem hogyan jöttek ki. Kérem akinek van ideje és érti ezeket írja le. Előre is köszönöm a válaszokat!
Egy személyvonat 72 km/h sebességgel halad. A szomszédos pályán egy 100m hosszú tehervonat 36km/h sebeséggel jön a személyvonattal ellentétes irányban.
1 Mekkora a személyvonat sebessége a parthoz viszonyítva?
2 Mekkora a tehervonat sebessége a személyvonathoz rögzített vonatkoztatási rendszerben?
3 Mennyi ideig látja a személyvonat ablakán merőlegesen kinéző utas a tehervonatot?
4 Mennyi ideig látja önmaga mellett a tehervonat vezetője a 200m hosszú személyvonatot?
5. Mennyi ideig látja a személyvonatban ülő megfigyelő a tehervonatot ,ha az a személyvonattal egy irányba halad 36km/h sebességgel?
Végeredménye:
1 A két vonat egymáshoz viszonyított sebessége 30m/s nagyságú
2 AZ egymáshoz viszonyított sebesség most is 30m/s
3 A 100m-t ezzel a viszonylagos sebeséggel 3,33s alatt teszik meg tehát ennyi ideig látja az utas a tehervonatot.
4 Az út 200m így az idő 6,66s
A relatív sebesség most 10m/s , így a 100m hosszú tehervonat mellet 10s alatt halad el a személyvonat.
A folyó partján egymástól 50km távolságra lévő két város között hajó közlekedik.. A folyó sodrának irányában 2 óra, az áramlással szemben 3 óra a menetidő. Határozzuk meg a folyó vizének a sebességét és a hajónak a vízhez viszonyított sebességét!
Végeredménye:
(v+c)×t1 =50km és (v-c)×t2 =50km v=125/6 km/h és c=25/6 km/h.
Kemény vagy apám! Lepontozol, hú-hú-húúúú! Jajj, mi lesz velem?
Megsúgom, a helyes válasz részedről a
"Köszönöm, hogy megpróbáltad elmagyarázni, vetted az időt, a fáradtságot, de sajnos én túl hülye vagyok ahhoz, hogy megértsem."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!