Matek szorgalmi (gyökös feladat), elmagyaráznátok?
A feladat ez:
Na most annyi lenne a kérdésem, amit Ti is láthattok, hogy miért változik át pluszról mínuszra a gyök2 ill. a helycserélődés? Mert ez a könyv hátuljába volt, de nem egészen értem, hogy miért van így. Az oké hogy egyel beszoroz, de utána nem is azzal számol tovább. A helycserélődésnél pedig nem mindegy, hogy most melyikből vonom ki a másikat (vagy értelemszerűen a nagyobból a kisebbet)?
Vagy pedig nem is jól írta le a megoldókulcs a levezetést. :D
Köszi előre is! :)
Én leírtam papírra, és nekem nem ez jött ki.
Van az alap kifejezés, amit a nevező ellentétével kell beszorozni. Szerintem az gyök alatt 5 - gyök alatt 3 + gyök alatt 2/ ugyanez.
És a számlálóba a gyökös kifejezéseket egyel kell megszorozni, de az nem változik. a nevezőben pedig a gyökös kifejezéseket négyzetre kell emelni, ezért 5+3-1 lesz a nevezőbe, ami 6.
Tehát az én számolásom szerint a végeredmény gyök alatt 5 - gyök alatt 3 + gyök alatt 2/ 6.
De nem biztos, hogy jól számoltam.
Mi is most tanuljuk a gyökös feladatokat, és ha nekem ez lenne a házim, én úgy csinálnám, mint ahogy az előző válaszba leírtam.
Tegnap 2 órán keresztül gyakoroltuk az ilyen feladatokat a tanárral, szóval hál'istennek értem.
Amit viszont te feltöltöttél, azt nem értem. Ahogy megláttam az első kifejezést, nekem automatikus volt, hogy úgy csinálom, ahogy leírtam már. Próbáltam volna feltöltetni, de se a kepfeltoltes-re, se a kephostra nem tudtam feltenni:/
De nem baj, úgy látom, érted, amit írtam az előbb.
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!