Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Logikai egyenlet megoldása?

Logikai egyenlet megoldása?

Figyelt kérdés

[link]

Ezekhez a feladatokat megoldott, kivancsi vagyok hogy szerintetek helyesek e a valaszaim?

a.) p=q=r=i

b.) p=q=r=h

c.) p=i , q=h, r=i

d.) p=q=i, r=h

e.) itt valószínűleg más lett volna a feladat, de így ugyanaz mint a d.)

f.) ezt nem tudom. Szerintem rosszul írtak fel a feladatot.

g.) p=h, q=i, r=h

h.) p=i, q=h, r=h

2022. jún. 11. 19:53
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

Levezetést nem ad a könyv?

Mert ha csak annyi van írva, hogy igaz/hamis, akkor előfordulhat, hogy elírták.

2022. jún. 12. 19:32
 22/28 A kérdező kommentje:

Konkrétan az van oda írva hogy a h.) kovetkeztetesformula helyes.

Pedig ugye lehet hamis is, és ezért nem helyes minden esetben.

2022. jún. 12. 19:41
 23/28 anonim ***** válasza:
Melyikekre írja a megoldókulcs, hogy hamis?
2022. jún. 12. 19:53
 24/28 A kérdező kommentje:
Azt írja a megoldókulcs hogy melyek helyesek: a,b,c,e,g,h.
2022. jún. 12. 20:43
 25/28 anonim ***** válasza:

A d)-t levezettem.

Az f)-nél nem nehéz rájönni, hogy ha p=q=h, akkor az állítás igaz, a következtetés pedig hamis, viszont csak ebben az egy esetben lesz igaz az állítás.

Az e)-nél ha q hamis, akkor az a kijelentés is hamis, hamisból pedig bármi következhet.

Szóval sajnos a feladatok alapján nem derül ki, hogy a h hogyan lehet igaz állítás. Azt kell mondanom, hogy valószínűleg elírták a megoldókulcsot. Mint ahogyan az eredeti kérdésben szereplő linken is ugyanaz a feladat kétszer szerepel.

Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ez a törtvonal igazából az implikációt (következtetést) jelöli (pontosabban az átláthatóság miatt választottak másik jelölést), és az ilyen feladatokat ennek megfelelően oldjuk meg.

Ha esetleg még valamit megtudok, szólok.

2022. jún. 13. 20:13
 26/28 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm a sok segítő választ.
2022. jún. 13. 21:33
 27/28 anonim ***** válasza:

WolframAlphával sikerült megcsináltatnom a h)-t:

[link]

Látható, hogy 1 esetben hamisat ad ki (T=TRUE=igaz, F=FALSE=hamis), így ez alapján elvileg mégiscsak az történik, hogy a következtetés hamis.

Sajnos ha a "=>" helyére a "|" vagy a "/" jelet írom, akkor nem történik semmi, úgyhogy maradt az implikációkénti felírás.

2022. jún. 14. 15:04
 28/28 anonim ***** válasza:
2022. aug. 31. 11:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!