Logikai egyenlet megoldása?
Ezekhez a feladatokat megoldott, kivancsi vagyok hogy szerintetek helyesek e a valaszaim?
a.) p=q=r=i
b.) p=q=r=h
c.) p=i , q=h, r=i
d.) p=q=i, r=h
e.) itt valószínűleg más lett volna a feladat, de így ugyanaz mint a d.)
f.) ezt nem tudom. Szerintem rosszul írtak fel a feladatot.
g.) p=h, q=i, r=h
h.) p=i, q=h, r=h

Levezetést nem ad a könyv?
Mert ha csak annyi van írva, hogy igaz/hamis, akkor előfordulhat, hogy elírták.
Konkrétan az van oda írva hogy a h.) kovetkeztetesformula helyes.
Pedig ugye lehet hamis is, és ezért nem helyes minden esetben.

A d)-t levezettem.
Az f)-nél nem nehéz rájönni, hogy ha p=q=h, akkor az állítás igaz, a következtetés pedig hamis, viszont csak ebben az egy esetben lesz igaz az állítás.
Az e)-nél ha q hamis, akkor az a kijelentés is hamis, hamisból pedig bármi következhet.
Szóval sajnos a feladatok alapján nem derül ki, hogy a h hogyan lehet igaz állítás. Azt kell mondanom, hogy valószínűleg elírták a megoldókulcsot. Mint ahogyan az eredeti kérdésben szereplő linken is ugyanaz a feladat kétszer szerepel.
Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ez a törtvonal igazából az implikációt (következtetést) jelöli (pontosabban az átláthatóság miatt választottak másik jelölést), és az ilyen feladatokat ennek megfelelően oldjuk meg.
Ha esetleg még valamit megtudok, szólok.

WolframAlphával sikerült megcsináltatnom a h)-t:
Látható, hogy 1 esetben hamisat ad ki (T=TRUE=igaz, F=FALSE=hamis), így ez alapján elvileg mégiscsak az történik, hogy a következtetés hamis.
Sajnos ha a "=>" helyére a "|" vagy a "/" jelet írom, akkor nem történik semmi, úgyhogy maradt az implikációkénti felírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!