Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Logikai egyenlet megoldása?

Logikai egyenlet megoldása?

Figyelt kérdés

[link]

Ezekhez a feladatokat megoldott, kivancsi vagyok hogy szerintetek helyesek e a valaszaim?

a.) p=q=r=i

b.) p=q=r=h

c.) p=i , q=h, r=i

d.) p=q=i, r=h

e.) itt valószínűleg más lett volna a feladat, de így ugyanaz mint a d.)

f.) ezt nem tudom. Szerintem rosszul írtak fel a feladatot.

g.) p=h, q=i, r=h

h.) p=i, q=h, r=h

2022. jún. 11. 19:53
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Úgy írtam, hogy "nem igaz". Már pedig "nem igaz" = hamis

:)

2022. jún. 12. 16:20
 12/28 A kérdező kommentje:

Illetve a 8-ás válaszban a p->q esetben a hamis állítást vizsgáltad.

Amikor az hamis lett, akkor az állítás is hamis lett, ami ezek szerint azt jelenti hogy csak akkor hamis a p->q ha az állítás hamis, más esetben igaz a következtetés.

Jól értem?

2022. jún. 12. 16:21
 13/28 A kérdező kommentje:

11-es.

Elnéztem. Bocsánat.

2022. jún. 12. 16:22
 14/28 anonim ***** válasza:
Igen. Úgy kezdtem, hogy most egyszerűbb azt megnézni, hogy a p->q mikor tud hamis lenni (mert igaz 3-féleképpen, hamis 1-féleképpen tud lenni, és a második esetben kevesebbet kell vizsgálódni). Mert ha az jön ki, hogy az állítás hamis, akkor az nem jó nekünk. Illetve ezt egészítettem ki azzal, hogy az a/b gyakorlatilag az a->b felírással egyezik meg. Ez egyébként magyarázná azt, hogy ezzel a felírással miért nem találkoztam korábban (mert a nyilas felírással kiváltható).
2022. jún. 12. 16:25
 15/28 anonim ***** válasza:
*14-hez; és akkor ott is az a szabály, hogy az a/b akkor hamis, hogyha a igaz és b hamis, ezért elég csak azt az esetet vizsgálni, hogy ha a igaz, akkor b lehet-e hamis, mert ha igen, akkor azt mondjuk, hogy nem következik.
2022. jún. 12. 16:27
 16/28 A kérdező kommentje:

Így már minden tisztán ertheto.

Köszi szépen.

2022. jún. 12. 17:40
 17/28 A kérdező kommentje:

A 9#-es válaszhoz visszakanyarodva.

A h.) feladatnal ha p=h és q=i akkor az állítás hamis, a következtetés hamis, vagyis hamis az egész következtetés.

Viszont ha p=h és q=h akkor az állítás hamis, és a következtetés is hamis, ekkor az egész következtetés igaz.

A kérdésem az hogy ilyenkor mi lesz a megoldás?

Ilyenkor az egész feladat következtetése igaz vagy hamis lesz?

2022. jún. 12. 18:33
 18/28 anonim ***** válasza:

Elírtad; ha p=h és q=i, akkor az állítás igaz, de jól értetted egyébként.

Az ilyen feladatnál az a lényeg, hogy MINDIG igaz-e vagy sem. Ha MINDIG igaz, akkor azt mondjuk, hogy következik, ha van, amikor nem, akkor nem.

Csináld végig az éhezem/fázom dologgal. Szóval az a kérdés, hogy MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT IGAZ-E, hogy az állításból következik-e, hogy fázom.

2022. jún. 12. 18:47
 19/28 anonim ***** válasza:

Vagy egyszerűbben; (pVAGYq)/q

Tehát:

Állítás: Éhezem VAGY fázom

Következtetés: fázom

Igaz-e a következtetés MINDIG?

2022. jún. 12. 18:49
 20/28 A kérdező kommentje:

19-es kérdésre a válasz az hogy nem igaz mindig a következtetés.

Mert ha p=i , q=h, akkor az állítás igaz, a következtetés hamis.

Vagyis van olyan eset amikor nem igaz az egész feladat.

Viszont visszakanyarodva a h.) feladathoz, a megoldókulcs a tankönyvben azt írja hogy helyes a feladat.

Rosszul írtak a megoldokulcsot?

2022. jún. 12. 18:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!