Matekosok, mi ennek a feladatnak a megoldása?
Kaptam egy leckét matekból, de nem értem egyáltalán!!! :'( Tudom, hogy csalás meg minden, valaki ezt a feladatot megtudná nekem oldani? 3 feladatot kaptam, az első kettőt értem, de a legnehezebbet nem... légyszives valaki segítsen, mert nem akarok egyest kapni :( Ha valaki segít akkor légyszi a megoldás menetét is írja le!! Köszönöm szépen! Itt a feladat:
Egy dobókockát négyszer egymás után feldobunk.
a, hány olyan eset lehet amikor a dobott számok között nincs két egyenlő?
b, hányszor kell feldobni a dobókockát, hogy biztosan legyen a dobott számok között két egyenlő?
Szerintem, de ellenőrizd azért...
A.)
1-2-3-4
1-2-3-5
1-2-3-6
1-2-4-5
1-2-4-6
1-2-5-6
1-3-4-5
1-3-4-6
1-4-5-6
2-3-4-5
2-3-4-6
2-3-5-6
2-4-5-6
3-4-5-6
B.)
Mivel a dobókockán 6 szám van, ezért 6+1-szer kell feldobni, mert legrosszabb esetben is a 7.-re olyan szám lesz, ami már volt!
b-re a válasz 7. Tegyük fel, hogy olyan szerencsétlen vagy, hogy így jönnek a számok 1,2,3,4,5,6. Eddig dobtál 6-ot. Nem dobtad 2x ugyanazt, 7-ikre mindenképpen olyat kell dobnod amit már dobtál.
a-4 olyan eset lehet, mert mindegyik dobás különbözik akkor 4.
Remélem elfogadják és nem tévedek.
Az a-részre:
Az első dobás 6 féle lehet. A második már csak 5 féle, mert nem lehet ugyanaz, mint az első (hisz nem lehet egyforma két dobás). A harmadik ezért már csak 4 féle lehet, az utolsó pedig 3.
6*5*4*3=360
Ha a dobások sorrendje nem számít, akkor el kell osztani 4!-ral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!