Ha egy egyenletnél kikötéseket csinálok, akkor nem kell ellenőrizni?
Figyelt kérdés
Pl : gyök alatt 10x-4 = x+7 akkor ha mind a két oldalra csinálok kikötést x>=0 akkor nem kelle ellenörizni?
matekérettségi holnap
2021. máj. 3. 19:38
1/5 palfydanka válasza:
én úgy tudom, hogy azt nem kell leellenőrízni ami nem jó a kikötésnek, de ami megfelel a kikötésnek, azt le kell.
2/5 anonim válasza:
Ha így van sqrt(10x-4)=x+7, akkor a feltétel x >= 0,4. Ez esetben az egyenlet mindkét oldala nemnegatív, így a négyzetre emelés ekvivalens átalakítás, így nem kell ellenőrizni.
3/5 A kérdező kommentje:
Oké, köszi, a feladat csak fiktív, gyors írtam valamit.
2021. máj. 3. 19:46
4/5 anonim válasza:
A kikötést nem kell ellenőrizni.
A kikötés miatt kiesett megoldásjelöltet nem kell ellenőrizni.
A megoldást ellenőrizni kell.
5/5 anonim válasza:
Mondjuk ártani nem árt.
Egy másodfokú egyenletnél legfeljebb két értéket kaphatsz (leszámítva azt az esetet, amikor végtelen sok van), nem fog leesni a karikagyűrű az ujjadról, hogyha mindkét számra elvégzed az ellenőrzést.
Az ellenőrzés a TE megnyugtatásodra is van. Abból derül ki, hogy valamit elszámoltál-e vagy sem. Ugyanis előfordulhat, hogy például az x=6 megoldása az eredeti egyenletnek, de a kikötésnek ellentmond (ekkor a kikötést elrontottad).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!