Tudnátok segíteni ebben a matekfeladatban (kör és részei)?
Két adat van megadva a számoláshoz, a középponti szög értéke (110°) és a körcikk területe (1000 cm2), ebből pedig ki kéne számolni a kör sugarát, illetve a körív hosszát. Lehet, hogy csak én vagyok túl egyszerű, de ehhez a feladathoz nem kéne megadni legalább a kerület értékét? Mert egyszerűen nem tudom sehol megfogni a feladatot, nem jövök rá a logikájára. Egyébként ezeket a képleteket próbáltam felhasználni a megoldás során:
i=(r*α*π)/180°
Tkörcikk=(i*r)/2
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget! <3
Ez azért van, mert olyan képleteket akartál használni, amelyek a körívet is felhasználják, de a körívről nem tudunk semmit.
Ami ide kell:
T(kör)=r*r*pi*£/360°, ahol £ a középponti szög.
1000=r^2*Pi/360*110 (körcikk területe)
r=9,86
i=9,86*Pi*110/180=18,93
De gondolati úton is kijön a megoldás; ha felvágod a körcikket sugárirányban 110 egyenlő részre, akkor 1°-os körcikkeket kapsz, melyek területe egyenként 1000/110 cm^2. Ha ebből veszel 360 darabot, és „egymás mellé” rakod, akkor egy teljes kört kapsz, melynek területe 360000/110 cm^2. Innen már tudjuk használni a kör területképletét; ha a kör sugara r, akkor
360000/110 = r*r*pi, és ezt az egyenletet megoldod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!