Mi az elsőfokú egyenlet megoldóképlete?
Sziasztok!
Holnap írunk matematikából első órában első fokú egyenletekről azonban nem bírom megérteni, hogy kell megoldani.
Itt az egyenlet:
5x+2=12x-3
Egyszerűen sehol nem találom a megoldóképletet, úgy mint a másodfokú egyenletnél és nem tudom mibe helyettesítsek be. Valaki esetleg tudna segíteni?
Valaki azt élvezni, hogy csak a lepontozást nyomhatja, mert semmi máshoz nem ért.
Amúgy ott kezdődik a probléma, hogy a másodfokú egyenletek megoldását csak sokkal később veszik, mint az elsőfokú egyenleteket. (Tananyag).
Szóval már ebből rájöhet bárki is, hogy ez egy kamu kérdés.
Inkább arról kéne beszélni, hogy a 2. fokú egyenletek felett, milyen megoldások lehetnek, na mert arra is vannak megoldóképletek, csak már elég brutálisak.
komplikáltabb dolgok alatt pl. egy egyenes vagy kör egyenletét értem. ezeknél annyit tudtam elérni, hogy fv.tábla alapján behelyettesítsen, az középszinten már szokott érni egy pontot. azt, hogy megértse a koordináta geometriát, nem várhattam el, úgy hogy kb. feburárban keresett fel, félévkor 1,1-es átlaggal.
függvényeknél nem tudtam neki átadni azoknak a működését, és hogy miért úgy néznek ki, ahogy. viszont, ha elégszer elmondtam neki, hogyha zárójelen belül van a szám, akkor ellentétes irányba jobbra vagy balra tolja el, ha pedig kívül, akkor megegyező irányba fel vagy le, akkor azokat általában meg tudta oldani.
nagyon érdekes dolog az, hogy működik a matematika oktatás, amiben elvileg 12 évig részt vett, ha ilyenek megtörténhetnek. hát, még az, hogy át is lehet így menni az érettségin.
"Angliába"
Angliában.
De ezt nyiván csak az MTA Irodalomtudományi Osztályán tudják. Ha már gúnyolódunk.
"miért kell lepontozni a jó választ, amiben leírtam a megoldóképletet?"
Azt saccolom, hogy azért, mert úgy kezdted, hogy "Ne hallgass a többiekre, nem értenek hozzá."
Pedig pl. a 3-as a szokásos, hatékony és nehezen elrontható módszert írta le.
(És mielőtt erre kanyarodna a vita: én nem pontoztalak le. Ritkán szoktam pontozni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!