Mi az elsőfokú egyenlet megoldóképlete?
Sziasztok!
Holnap írunk matematikából első órában első fokú egyenletekről azonban nem bírom megérteni, hogy kell megoldani.
Itt az egyenlet:
5x+2=12x-3
Egyszerűen sehol nem találom a megoldóképletet, úgy mint a másodfokú egyenletnél és nem tudom mibe helyettesítsek be. Valaki esetleg tudna segíteni?
Nincs megoldó képlet, csak rendezgeted az egyenletet. Egy "x" érdekel téged.
Itt több szám van, de neked csak konkrétan x re kell egy érték.
5x+2=12x-3 kivonsz 5 x-et mind a két oldalból
2=7x-3 hozzá adsz 3at mind a két oldalon
5=7x osztasz 7el mind a két oldalon
5/7=x
Kb ilyen van mindíg, hogy kicsit rendezgeted az egyenleget. A nagyobb x-ből kivonod a kissebb x-et, utána ahol van x-es tag azt próbálod egyedül hagyni, ha mellette pozitív van akkor kivonod, ha negatív, akkor hozzá adod. A végén elosztod az x előtt álló számmal. De konkrét megoldó képlet nincs.
Persze van mikor bonyolultabb picit.
7x-2x+3=6x+4x-5 itt ugye előbb rendezed
5x+3=9x-5 /-5x
3=9x-5 /+5
8=9x /÷9
8/9=x
#1 ezt hogy érted, hogy egyik oldalon ismeretlem, másikon szám?
Pl 5x+12x=2-3??
Ezzel nem jutottam előrébb a megoldáshoz.
#3 Köszönöm szépen
Az a gondom, hogy így még valamennyire érthető is, de ha elém raknak egy hasonló feladatot más számokkal akkor már nem megy. :/
Ne hallgass a többiekre, nem értenek hozzá.
ax+b=0 alakra rendezett egyenlet megoldóképlete: x=-b/a
Én már egyetemre járok, de elgondolkoztam nagyon azon amit mondtál. Végülis van benne valami, de szerinted, ha a kérdező szinte összeadni, kivonni nem tud, akkor ezt megérti??
Az egésznek az a lényege, hogy az x-es tagok és a sima számok külön vannak. Ha 6ot kivonsz, vagy hozzáadsz, akkor az az x-es tagokat nem érinti, ugyan ez fordítva. Egyedül az osztás és a szorzás ami érinti az x-es tagokat és a sima számokat is.
Arra kell törekedni, hogy egyik oldalt csak x legyen másik oldalt csak szám. A végén osztod az x előtt álló számmal az egyenletet, hogy megkapd az x értékét.
Ha x negatív akkor szorzol -1el
6x+3=8x+2
6x+3=8x+2 /-6x
3=2x+2 /-2
1=2x /÷2
1/2=x
6x+3=8x+2 /-8x
-2x+3=2 /-3
-2x=-1 /÷2
-x=-1/2 /×(-1)
x=1/2
A végeredmény így is ugyan az. A lényeg, hogy egyik oldal csak x es tag másik oldalt sima számok. Amit egyik oldalt megcsinálsz, az történik a másik oldalt is, de ha nem szorzás vagy osztás, akkor ahol x-es tag van akkor csak azokat adod össze vagy vonod ki, ahol meg sima szám van a / mögött akkor csak azokkal dolgozol. Nem olyan nehéz. Csak figyelj oda.
Az az x = - b/a tkp. a megoldóképlet.
Kérdező, sürgősen kérjél a szüleidtől korrepetáltatást, mert komoly gondok vannak a matektudásoddal, ha már az elsőfokú egyenlet sem megy kisujjból. Nem viccelek
Jaja, jók az ilyen "egyetemisták", mint a 7-es.
Azt még megértem, hogy van aki hosszú választ ír az ilyen kamukérdésekre, mert nagyon segíteni akar (örül, mert azt hiszi okosabb valakinél), de miért kell lepontozni a jó választ, amiben leírtam a megoldóképletet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!